Kunst, Cultuur & Crea
Voorbij

Bezoek aan het oude en het nieuwe gerechtsgebouw

Onder het goedkeurend oog van advocaat Metdepenningen wacht onze gids u op voor een bezoek aan het oude justitiepaleis en de onmiddellijke omgeving.

Deze plaats ademt geschiedenis: het voormalig klooster van de franciscanen, de prachtige sluis die er destijds pal tegenover stond, de urbanisatieplannen van de stad, het ‘Lollekenstribunaal’, de missionarissen die van hieruit vertrokken naar Amerika,…

Na de rondleiding schepen we in richting nieuw gerechtsgebouw. Tijdens het varen geniet u van het uitzicht en van een kopje koffie met grootmoeders cake en lekkere Belgische chocolaatjes. De boot legt 20 minuten later aan ter hoogte van de Rabottorens.

Er worden letterlijk én figuurlijk bruggen geslagen in de Rabotwijk: een tram- en fietsbrug als verbinding van de Bloemekenswijk met het centrum, een nieuw ontmoetingscentrum voor jonge mensen van allerlei afkomst, een prachtig park dat het nieuwe gerechtsgebouw omgeeft als een warme, groene hand. Verschillende rechtbanken werden hier samengebracht in een gedurfde architectuur, die de degen kruist met de talrijke industriële en historische relicten in de brede omgeving, zonder ervoor te moeten onderdoen.

Wie houdt van Vrouwe Justitia krijgt tijdens een boeiende wandeling doorheen het nieuwe Paleis van Justitie een klare kijk op de hedendaagse werking van het gerecht. De veelheid aan glazen wanden staat voor moderne openheid, de granieten muren voor gedegenheid. Verloren lopen in het juridisch doolhof van onbekendheid met de zittingzalen en andere onwetendheid is niet langer mogelijk.

Het programma duurt ongeveer 3 uur. Tijdens de boottocht worden 2 koppen koffie, cake op grootmoeders wijze en Belgische chocolaatjes geserveerd.

Dit zou doorgaan in de namiddag op donderdag 20 april 2023, naargelang de beschikbaarheid.Kostprijs: Alles inbegrepen, € 30 à € 35 naargelang het aantal personen dat deelneemt.

Algemene info

Gerechtsgebouwen Gent
Toon wegbeschrijving
donderdag 20 april 2023
Vanaf 13u00
Tot 16u00
Max. 25 deelnemers
€ 35 (leden)
€ 40 (niet-leden)
Voorbij

Locatie

Gerechtsgebouwen Gent
Koophandelsplein
9000 Gent