Toerisme & Uitstappen

Daguitstap naar Chocolade atelier Van Noppen, Vlas en suikermuseum en rondrit Westhoek van Brabant op dinsdag 18 juni 2024

Vertrek om 08u00 aan de fontein van Parking Tack in Stekene. Omstreeks 10u00 aankomst bij Van Noppen chocolade, ontvangst met gebak en koffie of thee, gevolgd door een demonstratie.

Cacaobonen zijn belangrijke ingrediënten bij het vervaardigen van chocolade. Maar hoe verloopt het productieproces eigenlijk, van ‘boon tot bonbon’? Hoe wordt chocolade gemaakt en verwerkt? U ziet het in een film en hoort de toelichting van de meester patissier, terwijl hij zijn ambacht toont tijdens het maken van vorm- en mouleerbonbons en uiteenlopende chocoladefiguren.

Na dit boeiend bezoek hervatten we onze route naar de Westhoek van Brabant waar men al eeuwen de grondstoffen voor de productie van vlas, lijnolie, vlaslint, linnen, suikerbieten en suiker verbouwt. Midden in dit gebied, in het vestingstadje Klundert, staat het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum.

We starten met een Brabantse lunch: broodje ham, broodje kaas, krentenbol of eierkoek, koffie/thee, melk en vruchtensap.

Hierna wordt u rondgeleid door de vlasserij- en suikerexposities door deskundigen die jarenlang in de vlasserij werkten. Zij demonstreren de zware lichamelijke arbeid van het verwerkingsproces van vlasstengel tot vlaslinnen.

Aansluitend volgt er onder begeleiding van onze gids een rondrit door de Westhoek van Brabant.

De gids die geboren en getogen is in dit gebied neemt u mee langs typische dijkdorpen en een van de grootste binnenvaartsluizen van Europa. We rijden verder naar een sfeervol historisch vestingstadje aan het water: Willemstad dat vier eeuwen geleden is gebouwd als vesting tegen de Spaanse vijand. Hier kunt u even uitstappen voor een kleine wandeling of even genieten van het mooie uitzicht.

Na een half uurtje rijden we terug via Dinteloord langs fort Sabina naar Fijnaart en zien daar het ouderlijke huis (woonwagen) van Frans Bauer. Natuurlijk komen we ook langs gebieden waar vlas en suiker wordt verbouwt met een van de grootste suikerfabrieken van Europa.

We nemen afscheid van onze gids en rijden naar het restaurant waar we deze mooie dag afsluiten met een gezamenlijk driegangen diner.

Na het diner keren we voldaan huiswaarts !

De deelname prijs bedraagt 72 euro per persoon.

Inschrijven kan via je wijkverantwoordelijke / contactpersoon uiterlijk tot vrijdag 7 juni 2024.

dinsdag 18 juni 2024
Van 08u00
Tot 21u00
€ 72 (leden)
Niet-leden kunnen niet deelnemen aan deze activiteit.