(on-line) Voordracht met CHRISTOPHE BUSCH

Kunst, Cultuur & Crea

Tijdens deze voordracht wordt verklaard hoe mensen soms tot gruwelijke daden overgaan. Brave Duitsers werden nazi-beulen.

Aan de hand van historische en hedendaagse voorbeelden en wetenschappelijk onderzoek verklaart de spreker hoe die processen werken.

Wanneer na afloop van de tweede wereldoorlog de ware omvang van de gruweldaden van de nazi's aan het licht komt, is er een vraag: hoe was het menselijk mogelijk die misdaden te begaan?

Aanvankelijk werden de daders als uitzonderlijk kwaadaardige sadisten en psychopaten beschouwd. Uit verder onderzoek bleken veel daders echter eenvoudige burgers te zijn met normale gezinslevens en heel gewone sociale relaties.

Vanuit die opmerkelijke vaststelling groeide de aandacht voor het zogenaamde daderperspectief: hoe zijn schijnbaar 'gewone' mensen in staat anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen?
Deze lezing gebruikt naast historische voorbeelden, ook sociaalpsychologische onderzoeken om de tijdloze mechanismen achter collectief geweld te laten oplichten.
Christophe Busch is een licenciaat criminologie en master in de Holocaust and Genocide Studies, was directeur van de Dossinkazerne te Mechelen en is directeur van het Hannah Arendtinstituut te Mechelen.

vrijdag 28 mei 2021
Vanaf 14u30