voordracht met Patrick Dewilde

Kunst, Cultuur & Crea
Voorbij

Iran is een fascinerend land, met een 4000 jaar oude geschiedenis, prachtige berg- en woestijnlandschappen en een rijke cultuur.

In Yazd, de oudste permanent bewoonde lemen stad ter wereld, verkondigde Zarathoestra meer dan 3000 jaar geleden hier als eerste het idee van het monotheïsme. We vinden er nog zijn majestueuze Torens der Stilte en in de Vuurtempel brandt al meer dan 1000 jaar onafgebroken een heilig vuur. De Perzische koningen creëerden het eerste wereldrijk op onze planeet en bouwden een prachtige hoofdstad: Persepolis.

De “qanats”, ondergrondse waterkanalen die van de bergen het frisse water tot in de steden en dorpjes brengen, verklaren mede hoe hier in de woestijn een wereldrijk kon ontstaan. Nu nog zorgen deze kanalen voor de watervoorraad van meer dan 10 miljoen mensen. In de zevende eeuw werd het land onder de voet gelopen door de Arabieren en de Islam verspreidde zich snel. De moslimcultuur zorgde voor schitterende bouwwerken en tuinen. In Isfahan bouwde Shah Abbas het enorme Meidan Imamplein: moskeeën, paleizen en bazars vormen een sprookjesachtig geheel.

Op het platteland logeren we bij een Iraanse familie en we leren er de Iraanse keuken kennen met nieuwe smaken, geuren en kleuren. We bezoeken ook Qom, de strengste religieuze stad van het land waar ook Ayatollah Khomeini nu begraven ligt in een nieuwe, enorme moskee. Hier moeten de dames het hoofddoekje wat nauwer aanspannen, op andere plaatsen in Iran wordt er almaar losser mee omgegaan. Onze reis eindigt in de hoofdstad Teheran. Vroeger was het de plaats waar 2 pistes van de Zijderoute samenkwamen, nu is het een stad met 10 miljoen inwoners waar veel recente geschiedenis is geschreven.

cc De Poort
Toon wegbeschrijving