Sport & Beweging

Stoelyoga is een leuke en laagdrempelige vorm van yoga. Kan altijd en overal worden toegepast. Je hoeft je er niet eens voor om te kleden en je mag zelfs je schoenen aanhouden. Deze yogavorm kenmerkt zich vooral door twee zaken: tempo en eenvoud. De oefeningen zijn namelijk rustig, niet te lang en niet te zwaar en worden op en rond een stoel uitgevoerd. Bij staande oefeningen wordt de stoel vaak gebruikt als steun bij balansoefeningen of om een houding te vergemakkelijken.

Stoelyoga is min of meer als 'vanzelf' ontstaan doordat yogadocenten er een stoel bij namen voor leerlingen voor wie de houdingen op de mat te zwaar of te moeilijk waren. Begin jaren '70 startte een Duitse yogadocente Erika Hammerström met het geven van volledige Stoelyogalessen. Zij vertaalde niet alleen bestaande yogahoudingen naar de stoel maar ontwikkelde zelf ook nieuwe houdingen geïnspireerd op de Hatha Yoga. Ook in New York kennen we de bekende Stoelyoga 'goeroe' Lakshmi Voelker.

Tijdens een stoelyogales werken we met ademhalings- en ontspanningsoefeningen, concentratietechnieken, lichaamshoudingen, rek- en strekoefeningen, versterkende oefeningen en meditatie. Het respecteren van je eigen mogelijkheden staat hierbij centraal en wordt er creatief omgegaan met eventuele beperkingen. Ook al zijn de bewegingen nog zo klein, de lichamelijke en geestelijke gezondheid zal verbeteren bij regelmatige beoefening. Stoelyoga is een fijne en veilige manier om te blijven bewegen en dit tot op zeer hoge leeftijd, terwijl men de lichaamsgrenzen leert accepteren.

Wij kunnen dus besluiten dat Stoelyoga voor iedereen een geschikte bewegingsvorm is: als onderdeel van een 'seniorengym-programma', voor mensen met een chronische aandoening(artrose, dementie, hartproblemen, hersenletsel, fibromyalgie, reuma, ...), voor rolstoelgebruikers en voor werknemers met een zittend beroep.

Algemene info

Thuiszorgwinkel +3 verdiep
Toon wegbeschrijving
donderdag 6 oktober 2022
Vanaf 14u00
Tot 16u00
Nog niet bepaald

Locatie

Thuiszorgwinkel +3 verdiep
Minister Tacklaan 43
8500 KORTRIJK