Voordracht met HARRY DE PAEPE

Kunst, Cultuur & Crea

De band tussen onze gewesten en Groot-Brittannië is eeuwenoud. De verovering van het eiland door Willem de
Veroveraar in 1066 lukte alleen maar dankzij de steun van Flemings en Brabanters. Het koningshuis en de Engelse economie steunden in de 14de eeuw sterk op onze lakenhandel. Tot in de 16de eeuw kon je in Zuid-Wales gesprekken voeren in Nederlandse dialecten. En tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Verenigd Koninkrijk een veilige thuishaven voor veel Belgische vluchtelingen.
'De twee kanten van het Kanaal' is geen klassieke vertelling over koningshuizen en heersers, maar gaat ook over bevriende geleerden, Vlaamse wevers, vluchtende protestanten en Belgian refugees; gewone mannen en vrouwen die hun stempel drukten op de Britse geschiedenis. Want lauw bier, cricket én golf komen van ‘onze’ kant van het Kanaal…
Harry De Paepe is leraar geschiedenis. Hij publiceert over het Verenigd Koninkrijk en de eigenaardigheden van de Britten. Dat maakt van hem een graag geziene gast op radio en tv.

cc De Poort
Toon wegbeschrijving
maandag 11 oktober 2021
Vanaf 14u30