Latijn herontdekken najaar 2023

Gepubliceerd op: 03/07/2023
Bron: Provincie: Antwerpen

Hebt u wel eens teruggedacht aan uw lessen Latijn? Misschien wil u wel een of ander daarvan opnieuw beleven? Of u hebt nog altijd wel belangstelling voor de oudheid en u hebt wat meer tijd om u daarop toe te leggen, zonder daarom de grammatica opnieuw te moeten doornemen? Dan kunnen de korte lessenreeksen ‘Latijn herontdekken’ iets voor u zijn.

Al meer dan 10 jaar komt een groepje geïntresseerden samen om Latijnse teksten te lezen. Ze vinden er een intellectuele uitdaging. Ze moeten de grammatica niet grondig doornemen, lessen of overhoringen voorbereiden. Wel lezen ze veel en de nadruk ligt er op de cultuur-historische context, de filosofische opvattingen, de invloed op latere tijden in literatuur, kunst, muziek. De fragmenten zijn uitvoerig geannoteerd; ze zijn vergezeld van een vertaling dichtbij de tekst en een literaire vertaling. Heb je zin? Ook jij bent welkom.

Dit jaar zijn er twee thema’s: Minerva (Athena) en Venus (Aphrodite); ratio (logos) en amor (eros).

Een gelukkig leven (vita beata): hoe bereiken we dat? We lezen teksten (in het Latijn en in vertaling) van Cicero en Seneca. En, in vertaling, teksten van Griekse filosofen die ons nog altijd kunnen inspireren. Het is een beknopte cursus in antieke filosofie.

Het tweede thema bestaat uit liefdesgedichten (Catullus), ondeugende verhalen (Petronius), afbeeldingen… Een inleiding in eros bij de Romeinen.

De thema’s worden niet na mekaar behandeld, maar afwisselend in dezelfde lesperiode.

Als handboek gebruiken we: Vita beata (Hermaion) en Mars en Venus (Eisma)

Die kunnen besteld worden bij de respectieve uitgevers in Nederland of bij de docent.

Prijs: 13,75 en 12,50 + verzendingskosten

Data

Herfst 2023

6, 13, 20, 27 oktober
17,24 november

Lente 2024

9, 23 februari
1, 8, 15, 22 maart

Plaats: Olivetenhof, Olivetenvest 32

Lesgever: Guido Blomme, auteur handboeken Latijn en Grieks.

Deelname: €52 OKRA-leden; niet-OKRA-leden betalen een toeslag van 5 euro.

Info en inschrijven bij: OKRA-secretariaat Mechelen,

015 40 57 45, mechelen@okra.be