Latijn herontdekken voorjaar 2023

Gepubliceerd op: 02/02/2023
Bron: Provincie: Antwerpen

Hebt u wel eens teruggedacht aan uw lessen Latijn? Misschien wil u wel een of ander daarvan opnieuw beleven? Of u hebt nog altijd wel belangstelling voor de oudheid en u hebt wat meer tijd om u daarop toe te leggen, zonder daarom de grammatica opnieuw te moeten doornemen? Dan kunnen de korte lessenreeksen ‘Latijn herontdekken’ iets voor u zijn.

Laat u niet meteen afschrikken: er wordt geen grondige grammaticale kennis verwacht; er wordt niet verwacht dat u teksten voorbereidt; u wordt niet overhoord. De fragmenten die we lezen worden uitvoerig geannoteerd. U krijgt een vertaling dicht bij de tekst én een literaire vertaling. Het is niet onze bedoeling om de grammatica te hernemen maar om veel te lezen en stil te staan bij wát de auteur te zeggen heeft en zijn literaire verwoording. Ook de cultuur-historische context komt aan bod, de religieuze en filosofische achtergrond, en de nawerking van de tekst in de latere tijden

We gaan verder met het thema uit de vorige lessenreeks Van leven en dood. We lezen teksten in het Latijn of in vertaling die handelen over ‘leven na de dood’. Ook teksten die ons troost bieden als het verlies ons treft, o.a. het Stabat Mater, waarvan we ook de muziek zullen horen. We ontcijferen ook een aantal grafschriften die ons een inkijk geven in het persoonlijk leven van de Romeinen.

Een tweede thema is Massapsychogie We lezen een verhaal van Tacitus over een muiterij onder de soldaten . Manipulatie kan een massa tot irrationeel gedrag brengen. Hoe reageert die? Hoe is die te bedwingen?

Ter afwisseling lezen we ook enkele liefdesgedichten o.a. de kusgedichten van de Bruggeling Janus Lernutius, waarvan onlangs een poëtische vertaling verschenen is.

Data

lente 2023

10, 17 februari, 3, 10 , 17 en 24 maart

Plaats Olivetenhof, Olivetenvest 32

Lesgever: Guido Blomme, oud-leraar Sint-Romboutscollege

auteur handboeken Latijn en Grieks.

Info en inschrijven: OKRA-secretariaat Mechelen, 015 40 57 45