Ik wil zo lang mogelijk in mijn eigen huis blijven wonen. Wat zijn de mogelijkheden?

Veel mensen koesteren de wens om op hun oude dag zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Met de leeftijd veranderen echter onze behoeften op het vlak van comfort en veiligheid. Kleine aanpassingen in de woning of het veranderen van bepaalde leefgewoonten, kunnen vaak een grote hulp betekenen voor het behouden van een maximale levenskwaliteit.

Enkele concrete tips:

  • Zorg voor een maximale vrije doorgang in de woning. Het is veiliger om alles wat de doorgang kan versperren te verwijderen.
  • Verminder het risico om uit te glijden en te vallen. Over tapijten en vloerkleden kan je makkelijk struikelen of uitglijden. Daarom kan je ze beter verwijderen of een antislip onderaan aanbrengen. Vermijd losse elektrische kabels op de grond.
  • Verlicht voldoende. Probeer te vermijden om in huis rond te lopen zonder het licht aan te steken. Sommige spaarlampen branden pas na een tijdje op volle sterkte. Je plaatst ze beter niet in ruimtes waar je onmiddellijk licht nodig hebt, zoals in de hal, aan de trap, de slaapkamer of het toilet.
  • Woon op één verdieping. Als je in een huis woont, kan je op een bepaald moment meer moeite ondervinden bij het op- en afgaan van trappen. De inrichting van de woning op één enkele verdieping waar alle functies aanwezig zijn (keuken, salon, slaaphoek en sanitair) kan een oplossing zijn.
  • Vraag advies! Bij jouw ziekenfonds kan je terecht om advies te vragen op het vlak van woningaanpassing, technologische aanpassingen, het gebruik van hulpmiddelen en valpreventie.

Meer concrete tips:
Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doet je dat?
Infopunt ‘De Zilveren Sleutel’
Valpreventie

De kosten die een woningaanpassing met zich meebrengt, kunnen snel oplopen. Mogelijk heb je recht op een aantal tegemoetkomingen om de kosten te drukken. Het Vlaams Gewest geeft een aanpassingspremie als je werken uitvoert om je woning beter geschikt te maken voor  65-plussers. Ben je jonger dan 65 jaar, dan kan je in aanmerking komen voor de tegemoetkoming via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Meer info:
Vlaamse aanpassingspremie
Tegemoetkoming voor hulpmiddelen voor personen met een handicap