500 jaar 'PiKANTe" cultuurgeschiedenis!

Gesponsord artikel

Dat kantwerk nog altijd tot de verbeelding spreekt, bewijzen de talloze toeristen die van heinde en ver naar Vlaanderen komen en als souvenir een stukje kant kopen. Dus bent u op zoek naar een fijne, mooie, culturele activiteit voor deze zomer? Overweeg dan zeker om naar de weelderige tentoonstelling PiKANT! te trekken.

Hier in het Waterkasteel in Moorsel vindt u het boeiende verhaal rondom kant en kantmakers uit het verleden, verteld via prachtige eeuwenoude schilderijen en kantwerken. Daarnaast laten hedendaagse kunstenaars zien dat kant nog altijd leeft en niet uitsluitend een verfijnd en hoogstaand ambacht is toegepast in kleding, maar dat het als materiaal deel kan worden van kunstwerken.

Deze tentoonstelling bewijst dat het is wel degelijk mogelijk is om een tentoonstelling met klassieke kunst aantrekkelijk en innovatief te maken. Mis het niet!

Deze zomer vormen het Waterkasteel van Moorsel en de nabije omgeving het adembenemend decor voor een unieke en rijke tentoonstelling over kant. Kunst en kledij hangt hier door elkaar heen, maar de tentoongestelde stukken komen mooi tot hun recht in een coherente scenografie. Hedendaagse kunst tekent hier en daar voor een verrassend contrast, zoals bij de spectaculaire bruidssluiers uit de Eerste Wereldoorlog en vijf kanten werkjes van Jan Fabre.

Al met al bestaat PiKANT!  uit tientallen kunstwerken die met kant te maken hebben, van avondjurken tot beha’s. De kledingstukken komen zowel uit privécollecties als uit musea. Er zijn ook allerlei juwelen met kant en tientallen kunstwerken van onder meer Rubens, Jordaens en Van Dyck, die gevlochten kant in hun schilderijen verweven.

Kant als levensdraad neemt de bezoeker mee in de tijd. Aan de hand van topstukken uit de kunstgeschiedenis – met namen als Rubens, Van Dyck, Jordaens – en van onwaarschijnlijke hoogtepunten uit de kantgeschiedenis volgt de bezoeker de levensloop van de mens, van doop, over huwelijk tot dood.

Pikante kant presenteert in een spectaculaire enscenering de geschiedenis van de lingerie in de 20ste eeuw. In de hoofdrollen: beha’s, slipjes, korsetten en unieke vintage cars in een ondeugende dialoog.

Kant als kunst toont het neusje van de zalm van de contemporaine kantkunst, met internationale en monumentale hoogtepunten in de dreef van het kasteel, in de erfgoedkapel Sint-Gudula en in de Sint-Martinuskerk van Moorsel.

Tijdens uw wandeling door de dreef wordt u verrast door internationale kunst in een grootse uitvoering. Sta even stil bij zoveel handwerk. Het design van “The Urchin” en “Kantate” staat op naam van het architectenechtpaar Choi+Shine.

Komt u niet direct uit de omgeving? Combineer dan uw bezoek met een wandelroute of fietsroute in de Faluintjesstreek, of met een bezoek aan Aalst.

 Praktische details:

De tentoonstelling vindt plaats op verschillende locaties op wandelafstand van elkaar. Het startpunt is de Orangerie van het Waterkasteel, 9310 Moorsel (deelgemeente van Aalst).

Open van 30 mei t/m 30 september 2019, elke dag van 11:00u tot 18:00u. Laatste toegang tot de Orangerie om 17u. Boek uw ticket op voorhand via de website. Zo bent u zeker van toegang op de gewenste dag en het gewenste tijdstip.

Het standaard toegangstarief is 10 euro; informatie over kortingen en gratis toegang vindt u via de website www.pikant.vlaanderen. Inbegrepen in uw ticket: audioguide, het boek “Portret van een jonge vrouw” (over minzame dames op hun mooist in de 17e eeuw) en een spannend spel voor het hele gezin.

Het Waterkasteel ligt in het pittoreske Moorsel, net buiten Aalst, en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer te bereiken.

De Orangerie is beperkt toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking, maar toch de moeite waard. De toegang is alvast gratis en er zijn parkeerplaatsen voorzien naast de Orangerie. Op aanvraag (info@pikant.vlaanderen) is een tour door de kasteeltuin met een golfkar mogelijk (vooralsnog op woensdag tussen 14u en 16u). De Sint-Martinuskerk en de Sint-Gudula kapel zijn wel goed toegankelijk. 


Gepubliceerd op 26/06/2019