Een dagje Brussel: 4 historische plaatsen

Gesponsord artikel

Met z’n mengelmoes aan bouwstijlen, talen en nationaliteiten kan Brussel al eens overweldigend overkomen. Daarom stelt visit.brussels een interessante en behapbare route voor a.d.h.v. vier historische parels: het Stadhuis, het Broodhuis, De Marollen en De Hallepoort. Zet je wandelschoenen maar klaar want we gaan naar Brussel!

1. Het stadhuis: indrukwekkend aan de buiten-en binnenkant!

Als je het Centraal Station uitloopt ben je niet ver van het startpunt van onze route: de Grote Markt. Deze befaamde markt is het hart van Brussel en behoort tot het UNESCO-werelderfgoed.

De blikvanger van de Grote Markt is het Stadhuis. Haar hoge toren en indrukwekkende gevel zijn bekend over de hele wereld, maar wist je dat de binnenkant ook de moeite loont om te bezoeken? Elke woensdag en zondag kan je de verschillende zalen bezoeken met een Nederlandstalige gids. Zo kom je alles te weten over de rijke geschiedenis van het gebouw en de vele wandtapijten, schilderijen, standbeelden… die er te bezichtigen zijn. 

Praktisch:
Rondleidingen in het Nederlands: Klik hier voor meer info
Woensdag 15 uur - Zondag 11 uur  
Senioren: 5 euro (tickets verkrijgbaar ter plaatse)
Duur: 55 min.

2. Het Broodhuis: de geschiedenis in een notendop

Krijg je na de rondleiding in het stadhuis maar niet genoeg van de interessante verhalen en weetjes over de Brusselse geschiedenis? Dan kan je aan de overkant van de Grote Markt terecht in het ‘Museum van de stad Brussel’ gelegen in Het Broodhuis. Houd jouw museumticket goed bij, want je krijgt hiermee eveneens toegang tot de garderobe van Manneke Pis in de Eikstraat, later op onze route.

Openingsuren Museum van de stad Brussel:

  • Dinsdag t.e.m. zondag, 10u – 17u
  • Senioren: 6€

3. De Marollen, bakermat van de echte Brusseleir

Wandel langs Manneke Pis in de Stoofstraat, het standbeeld van Jacques Brel aan het einde van de Eikstraat en het standbeeld van Bruegel aan De Kapellekerk naar de Marollen. Deze volkse wijk wordt gekenmerkt door twee parallelle straten: de Hoogstraat en de Blaesstraat. Tijd voor een lunchpauze? In deze buurt bevinden zich een aantal brasseries met het ‘Brusselicious label’. Dé garantie voor oerdegelijke traditionele kost in een authentiek kader!

De Marollen is niet alleen de wijk van Toots Tielemans, maar ook van Pieter Bruegel. In het kader van de 450ste verjaardag van zijn dood, gaf Brussel dan ook de opdracht aan tal van hedendaagse kunstenaars om de wijk op te fleuren met fresco’s geïnspireerd op het werk van de oude meester. Ga zelf op zoek in de straten of raadpleeg het overzicht op onze website.

4. De Hallepoort: Back to Bruegel!

Loop je de Hoogstraat af, dan kom je vanzelf aan de mythische Hallepoort, een belangrijke schakel van de oude stadsomwalling. Momenteel loopt er een interactieve tentoonstelling over de wereld van Bruegel. Bovenop de oude stadspoort heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Als dat geen fantastische afsluiter is van een leerrijk dagje Brussel!

Back to Bruegel openingsuren:

  • ma – don (9:30 – 17u)
  • weekend (10u – 18u)
  • senioren: 10€
  • Terug naar huis? Het Zuidstation ligt slechts 600m verderop. Je kan er heen met de metro of te voet (7min.)

Gepubliceerd op 17/01/2020