Nieuwe website mantelzorgers

Sinds 16 maart kan je terecht op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg.

Waarom een Vlaams Expertisepunt Mantelzorg?

Als mantelzorger zit je met heel wat vragen: welke diensten kunnen me ondersteunen? Op welke premies heb ik recht? Hoe kan ik als mantelzorger even op adem komen? Of soms zorg je voor iemand, maar weet je zelf niet dat je mantelzorger bent.

Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg wil hier iets aan doen. Het werd opgericht door de zes erkende mantelzorgverenigingen en het Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) in opdracht van de Vlaamse overheid. Het expertisepunt wil informatie over mantelzorg bundelen en verspreiden en mantelzorg onder de aandacht brengen. Via de website www.expertisepuntmantelzorg.be wil het een digitaal punt zijn waar mantelzorgers een antwoord vinden op hun vragen.

Wat mag je verwachten van de website?

De volgende thema’s komen onder andere aan bod:

  • Op welke tegemoetkomingen heb ik of heeft de zorgvrager recht?
  • Welke diensten geven opvang thuis of nemen de zorg tijdelijk over?
  • Hoe kan ik even op adem komen en zorg ik beter voor mezelf?
  • Hoe kan ik mantelzorg combineren met mijn werk?

De website geeft een overzicht en een algemene inleiding zodat je voldoende geïnformeerd bent om verder op weg te gaan. Je vindt er handige tips en hulpmiddelen om de thuiszorg vlotter te laten verlopen en de juiste contactpersoon/organisatie waar je terecht kan. Ook het meest actuele aanbod aan activiteiten vind je er terug, van mantelzorgcafés, tot informatiesessies en andere activiteiten voor mantelzorgers.

En wat nu?

In een volgende fase wordt de website verder uitgebouwd en worden er nog meer thema’s behandeld. Ook professionelen die werken in de zorg zullen er terecht kunnen. Want ook daar is nog heel wat werk aan de winkel om mantelzorg onder de aandacht te brengen. Blijf dus de website volgen voor nieuwe updates en thema’s!


Gepubliceerd op 20/03/2018