De V-test uitgebreid met een prijsalarm

Ga je regelmatig na welke energieleverancier volgens je verbruiksprofiel het meest voordelig is, dan ken je wellicht de online V-test. Die werd een aantal jaar geleden gelanceerd door de Vreg (Vlaamse Energieregulator) en is onafhankelijk, dus zonder enig commercieel belang. Op basis van een jaarafrekening (reëel gebruik) en een aantal indicatoren (al dan niet zonnepanelen, analoge of digitale meter, voorkeur voor vast of variabel tarief, voorkeur voor al dan niet groene energie, …) wordt voor je persoonlijke situatie bekeken welke leveranciers en welke tariefplannen het voordeligst zijn.

Op 17 oktober 2023 werd de V-test uitgebreid met een nieuwe functie: het prijsalarm. Je bepaalt zelf op voorhand vanaf welk besparingsbedrag dat alarm voor jou in werking moet treden. Zijn er voordeligere contracten voorhanden die aan jouw criterium voldoen, dan krijg je automatisch een mailtje van de V-test in jouw mailbox. Om een prijsalarm in te stellen, heb je wel een persoonlijk profiel nodig.

Aanmaken persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel maak je aan via de startpagina van de V-test: https://vtest.vreg.be. Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen, dan kun je voor een overzichtelijk stappenplan terecht op https://www.vreg.be/nl/blog/hoe-maak-ik-een-persoonlijk-profiel-aan-de-v-testr.

Instellen prijsalarm

Heb je een persoonlijk profiel aangemaakt, dan kun je doorklikken op ‘Mijn V-test’ en kom je terecht op de startpagina van je persoonlijke V-test. Als alles goed is, staat daar het adres vermeld dat je in jouw persoonlijke profiel hebt ingevuld.

Om het prijsalarm in te stellen, moet je eerst de gegevens van jouw huidig contract invullen (ingangsdatum, leverancier, contractnaam en einddatum van het contract). In een nieuw pop-upvenster kun je eventueel aangeven dat je verwittigd wilt worden als jouw huidig contract bijna eindigt, maar dat is niet verplicht. Je kunt het venster dus ook gewoon sluiten.

Via het tabblad meldingen kun je vervolgens jouw mailadres invullen en de optie ‘Ik wil een melding krijgen als ik kan besparen’. Vervolgens kun je eronder ook instellen vanaf welk bedrag je een mailtje wilt krijgen (vergeet deze gegevens niet op te slaan).

Goed om weten

  • Als je huidige leverancier niet terug te vinden is op de de V-test, kun je geen prijsalarm instellen. Je moet bovendien in Vlaanderen wonen.

  • Leveranciers mogen voor de contracten die zij afsluiten een bijkomende jaarkost van vaste vergoedingen aanrekenen. Sommige leveranciers rekenen die in één keer door, andere spreiden die over een maandelijkse vergoeding. Wordt die in één keer doorgerekend, dan betaal je de volledige jaarvergoeding, ook als je bijvoorbeeld maar drie maanden klant bent bij die leverancier. Deze jaarkost wordt momenteel nog niet meegenomen in de berekening van het prijsvoordeel, wat dus eigenlijk een vertekend beeld geeft. Het loont dus zeker de moeite om in de kleine lettertjes van jouw contract te duiken. Op die manier kun je vermijden dat een potentieel voordeel volledig tenietgedaan wordt door de jaarkost van vaste vergoeding.

  • Ook kortingen op je huidige contract worden niet meegenomen.

Veranderen van leverancier

Je kunt op elk moment gratis veranderen van leverancier, ook als jouw huidig contract nog loopt. Het enige wat je hoeft te doen, is een contract afsluiten bij een nieuwe leverancier. Die onderneemt dan alle stappen die nodig zijn om de overgang vlot te laten verlopen. Wie nog over analoge meters beschikt, zal wel de meterstanden moeten doorgeven. Digitale meters worden automatisch uitgelezen. Voor het veranderen van leverancier wordt een termijn gerekend van één maand, te rekenen vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin het nieuwe contract werd aangegaan.