Maatregelen en richtlijnen OKRA-reizen in tijden van corona

Weet dat OKRA te allen tijde de veiligheid en gezondheid van zijn leden laat primeren en dat we er alles aan doen om de reis zo veilig en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Hieronder lees je enkele richtlijnen en maatregelen over reizen met OKRA zodat je met een gerust hart kan vertrekken.

Wat verwachten we van onze OKRA-reizigers? 

Het is heel belangrijk dat wanneer je zelf twijfelt om in te schrijven voor een OKRA-reis je je huisarts raadpleegt alvorens in te schrijven. Je huisarts in namelijk de meest aangewezen persoon om te oordelen of je algemene gezondheid het toelaat om al dan niet op reis te vertrekken.
De bekende veiligheidsvoorschriften respecteren is altijd en overal vanzelfsprekend. Dus ook tijdens een OKRA-vakantie. We zetten ze nog even op een rij:

 • Als je symptomen vertoont van covid-19, blijf dan zeker thuis.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep, en ontsmet waar mogelijk met handgel.
 • Beperk fysieke contacten en houd steeds rekening met social distancing wanneer je je buiten je bubbel bevindt.
 • Draag telkens een mondmasker waar gevraagd en nodig (bus, vliegtuig, openbaar vervoer, drukke openbare plaatsen …). Hierdoor bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je reisgenoten.
 • Zorg ervoor dat je zelf voldoende mondmaskers meeneemt als je op reis vertrekt, zodat je heel regelmatig een nieuw mondmasker kan gebruiken.
 • Neem ook je eigen handgel mee zodat je deze steeds bij hebt wanneer deze ergens toch niet voorzien zou zijn. Een klein flesje is handig wanneer er gereisd wordt met het vliegtuig (minder dan 100ml en verpakt in doorzichtige hersluitbare plastic zak).
 • Als OKRA-reiziger volg je de tips en adviezen van de OKRA-reisbegeleider.

Wat doet OKRA vóór de afreis?

 • OKRA onderzoekt in eerste instantie welke code de bestemming waar we naartoe reizen heeft.
 • Code groen: De bestemming is veilig. De vakantie kan doorgaan en we kunnen volop genieten van een zalige OKRA-vakantie.
 • Code oranje: De bestemming bevat een gematigd hoog risico op besmetting. Er is geen reisverbod naar deze zone. OKRA opteert om de vakantie te laten doorgaan en gaat niet over tot annulatie. Met de nodige voorzichtigheid kunnen we genieten van een OKRA-vakantie. De gewone annulatievoorwaarden zijn van toepassing indien een deelnemer zelf tot annulatie overgaat.
 • Code rood: De bestemming is niet veilig. Reizen naar deze zone wordt afgeraden. OKRA gaat over tot annulatie van de reis en gaat over tot terugbetaling van de reeds ontvangen deelnamegelden.

Nb. We baseren bovenstaande regeling op basis van de kleurcodes die de Belgische overheid gebruikt op 08/10/2020. Mochten er nieuwe indelingen ontstaan na deze datum dan zal OKRA tot een nieuwe interpretatie overgaan en deze publiceren.

 • Het hotel krijgt een grondige check-up of het voldoet aan alle corona normen en of alle opgelegde veiligheidsmaatregelen netjes worden toegepast.
 • Ook voor het vervoer (vliegtuig/autocar) wordt dit uitgebreid nagegaan, zodat dit zeker in veilige omstandigheden kan verlopen.
 • Voor de activiteiten op je vakantiebestemming worden ook steeds de veiligheidsmaatregelen die ter plaatse geldig zijn, nageleefd. Houd er rekening mee dat hierdoor steeds een wijziging in programmatie mogelijk is.

Mogelijke annulering van de reis

Het COVID-19 virus heeft in 2020 heel wat roet in het eten gegooid betreffende op vakantie gaan. Ook het verdere verloop van het virus is over heel de wereld erg onvoorspelbaar. Mogelijke opstoten in bepaalde regio’s of landen houden het risico bestaande dat we vakanties nog kunnen annuleren, ook kort voor afreis. Het deelnamegeld wordt altijd volledig vergoed wanneer OKRA zelf beslist een vakantie te annuleren. Wanneer je als reiziger zelf beslist om te annuleren, gelden de normale annuleringsvoorwaarden (zie algemene voorwaarden bij inschrijven voor een reis). 

Wat bij een besmetting tijdens of na de reis?

We hebben bij OKRA een procedure uitgewerkt indien er een besmetting met het coronavirus voorkomt op vakantie. Daarbij volgen we ook steeds de maatregelen in het land van bestemming. Het is daarom ook heel belangrijk dat je bij inschrijving van je reis zeker aangeeft wie je contactpersoon is, zodat we deze persoon te allen tijden kunnen contacteren in geval er zich iets voordoet.

Wanneer er op reis tekenen zijn dat een van onze reizigers symptomen vertoont van Covid-19, is de procedure als volgt:

 • Ter plaatse wordt er een dokter geraadpleegd, deze zal een test afnemen.
 • Terwijl we op dit resultaat wachten, zal de volledige groep ter plaatse in het hotel blijven en enkel binnen hun groep nog contacten hebben. Samen met de reisbegeleider wordt er bekeken wat er gebeurt met eventueel geplande activiteiten. De persoon die de symptomen vertoont, blijft intussen op zijn of haar kamer.
 • Indien de reiziger negatief test, kan de reis verder plaatsvinden zoals voorzien.
 • Indien de reiziger positief test, wordt deze meteen in quarantaine geplaatst en wordt onderzocht wat de beste manier is om deze persoon en eventueel de rest van de groep zo snel mogelijk te repatriëren, rekening houdend met de transportmogelijkheden op dat moment. Eens terug thuis laat elke reiziger uit de groep zich testen op COVID-19 en worden de voorschriften zoals deze in België gelden gevolgd.

Wanneer je na de vakantie besmet blijkt te zijn met het Coronavirus:

 • Je verwittigt OKRA-reizen zo snel mogelijk, zodat zij alle deelnemers hierover zo snel mogelijk kunnen verwittigen, met de mededeling naar de dokter te gaan om een test te laten afnemen.
 • Mogelijk word je gecontacteerd door een contactopspoorder, geef deze persoon dan alle gegevens door die worden gevraagd.