Nieuw energielabel

Nemen we nu de A+++ of A++? Ik hoor het menig man of vrouw nog luidop afvragen in de winkel. Het verschil tussen de twee was een plusje meer… maar was het toestel nu écht zoveel energiezuiniger? Helemaal duidelijk was het niet meer. Een nieuwe wasmachine of koelkast aankopen, werd een beetje nattevingerwerk. Doorheen de jaren zijn elektrotoestellen steeds energiezuiniger geworden. Vroeger was A het meest energiezuinig, maar door de verbeteringen op vlak van verbruik zijn er doorheen de jaren altijd maar plusjes aan toegevoegd. Intussen zitten we aan A+++. Dit systeem bleek achterhaald en daarom is er sinds 1 maart een nieuw energielabel. Toch is het oude nog niet helemaal van de baan…

In een nieuw jasje

Energielabels zorgen voor een identieke indeling van apparaten in alle EU-landen. Die classificatie is gebaseerd op een schaal die bestaat uit een kleurcode en een letter, die momenteel varieert van donkergroen/A+++ (meest energie-efficiënt) tot rood/G (meest energie-intensief). Door een make-over is het energielabel herzien en vereenvoudigd: het loopt nu van A tot en met G. De kleurcode van groen tot rood blijft. Gedaan dus met A+, A++ en A+++. Zelfs klasse A zal je in eerste instantie (bijna) niet vinden. Dat wordt voorbehouden voor toestellen die in de toekomst hogere energieprestaties zullen leveren dan de toestellen die vandaag op de markt zijn.

De nieuwe labels worden geleidelijk aan ingevoerd, vanaf maart ‘21. Ze gelden momenteel enkel voor:

  • huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (niet voor droogkasten!),
  • tv’s en computerschermen,
  • koel-/vriesapparatuur (koelkasten, diepvriezers en wijnklimaatkasten),
  • en huishoudelijke vaatwasmachines.

Vanaf 1 september 2021 komen daar ook elektrische lampen bij. Andere categorieën toestellen worden later toegevoegd.

Het 'oude' label is nog niet helemaal weg

Een heel aantal productgroepen blijven voorlopig dus het ‘oude’ energielabel dragen. Dat gaat nog steeds van A+++ tot G:

  • droogkasten,
  • ruimteverwarmingstoestellen,
  • waterverwarmingstoestellen,
  • airconditioners,
  • residentiële ventilatie,
  • lokale ruimteverwarming,
  • huishoudelijke ovens,
  • professionele koelinstallaties,
  • ketel met vaste brandstof.

Vanaf 1 maart 2021 bestaan de twee energielabels dus naast elkaar. Twijfel je of het een nieuw of oud energielabel is, zoek dan naar een QR-code (rechterbovenhoek). Staat dat erop, dan gaat het om een nieuw label.

Vergelijk oud niet met nieuw

Achter het nieuwe label schuilt een nieuwe berekeningswijze van technische parameters, en de manier waarop een product getest wordt. Dat is een van de redenen waarom het oude label niet vergeleken kan worden met het nieuwe label. De nieuwe berekeningswijze en testmethodes weerspiegelen beter het werkelijke verbruik van een toestel in het dagelijkse leven. Het nieuwe label houdt nu bijvoorbeeld ook rekening met wascycli waarbij de trommel niet helemaal gevuld is (half gevuld, voor een kwart gevuld). Wassen gebeurt immers niet altijd aan volle capaciteit.

Naast het energieverbruik geeft het energielabel ook informatie over het waterverbruik van een toestel. Het gaat in het bijzonder over wasmachines, was-droogcombinaties, en vaatwassers. Hoe lager het aantal liter vermeld op het label, hoe beter voor het milieu en uw waterrekening.

De nieuwe schaal leidt ertoe dat je de oude referenties moet loslaten: een B van morgen zal helemaal niet meer dezelfde energieprestatie hebben als een B van vandaag. Zo zou bijvoorbeeld een koelkast die nu klasse A+++ heeft, na 1 maart 2021 een B of een C kunnen hebben.

De meeste merken gaven de voorbije weken het nieuwe label al aan naast het oude. Ten laatste tegen 18 maart moesten zowel online als fysieke verkopers beschikken over de nieuwe labels. Tot eind november loopt een overgangsperiode waarin de oude en nieuwe labels samen in omloop zullen zijn.

Meer info