NMBS: loketten verdwijnen, kwetsbare ouderen in de kou

Vanaf 1 maart zal de NMBS de openingsuren inkorten in 54 van de 91 treinstations waar nog loketten zijn. In 33 stations zullen de loketten tijdens het weekend niet meer open zijn (onder meer in Aalter, Genk, Sint-Truiden en Waregem), in andere stations zullen de loketten op zondag gesloten worden (onder meer in Denderleeuw, Halle, Oudenaarde en Tienen) en/of tijdens de week enkel nog ‘s ochtends open zijn (onder meer in Aalst, Aarschot, Hasselt, Lier en Turnhout).

OKRA is van oordeel dat de NMBS op deze wijze op grove wijze tekortschiet in zijn plicht als openbare dienstverlener voor alle Belgen. Het mag dan wel zo zijn dat er telkens digitale alternatieven voorhanden zijn om tickets aan te kopen of om informatie te bekomen. Maar de NMBS gaat er aan voorbij dat een belangrijke groep van kwetsbare ouderen daarmee in de kou blijft staan.

De klachten zijn voorspelbaar. Recent onderzoek in opdracht van de Koning Boudewijnstichting toonde aan dat slechts 35 % van de 75-plussers een smartphone heeft. Volgens Stabel hebben 29 % van de 55- tot 74-jarigen thuis geen internetaansluiting. 76 % van de senioren met een inkomen lager dan 1400 euro per maand heeft zwakke digitale vaardigheden.

Alle onderzoeksresultaten wijzen erop dat de digitale kloof het grootst is bij de oudste leeftijdsgroepen, bij de lage inkomens, bij de kortgeschoolden en bij alleenstaanden. Voor deze kwetsbare groepen van ouderen voegt de NMBS nu een extra hinderpaal toe aan hun vervoersarmoede. En dan moet de afschaffing van het seniorentarief daar nog bovenop komen.

In zijn memorandum aan de komende regering vraagt OKRA dat – naast elke vorm van openbare digitale dienstverlening – er ook een kosteloze en toegankelijke dienstverlening zou beschikbaar zijn voor mensen die het nodig hebben. Een persoonlijke dienstverlening van mens tot mens dus.

OKRA dringt erop aan dat de NMBS deze uitsluiting van personen zonder digitale vaardigheden onverwijld zou corrigeren. De trein moet er zijn voor iedereen.