De structuur
Vrijwilligers organiseren tal van activiteiten in trefpunten. Dat zijn lokale groepen die senioren met elkaar verenigen. Elke trefpunt is een feitelijke vereniging onder de vzw-koepel en werkt autonoom binnen de krijtlijnen van een samenwerkingsovereenkomst.
Om begeleiding van nabij op te volgen en uitwisseling te stimuleren, vormen meerdere trefpunten samen een cluster. Een cluster is een forum voor uitwisseling, overleg, afstemming en samenwerking over trefpunten heen waarbij je kunt rekenen op een clusterbegeleider.
Een groepering van ongeveer vier clusters (waarbij elke cluster ongeveer tien trefpunten telt) is een streekpunt. Streekpunten zijn een belangrijk kanaal omdat ze signalen aan de basis oppikken en signaleren, om ze vervolgens verder te laten doorstromen binnen de grote OKRA-familie. In de omgekeerde richting is er ook doorstroming van input en ondersteuning vanuit het provinciaal, cel- en bestuurlijk niveau. Op elk niveau is er telkens een vast aanspreekpunt.
Binnen een provincie komen vrijwilligers en beroepskrachten uit alle streekpunten van hun grondgebied samen om richting te geven aan het provinciaal en nationaal beleid. Ook zij ondersteunen de lokale trefpunten dankzij de aanwezigheid van de verschillende streekpunten in dit orgaan. In OKRA zijn er vijf provinciale werkingen: West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Antwerpen en Limburg.
De nationale cellen bewegingsuitbouw, sociaal-cultureel werk en belangenbehartiging ondersteunen alle trefpunten binnen Vlaanderen en Brussel inhoudelijk en methodisch. Het ‘hoe’ en ‘waarnaartoe’ (= beweging) alsook het ‘wat’ (= socio-cultureel aanbod en belangenbehartiging) zijn in de structuur via deze drie cellen verankerd. Ze hebben elk hun specifiek werkterrein, maar werken in afstemming en in samenwerking met elkaar. Het bestuursorgaan en het coördinatieteam bewaakt de onderlinge symbiose.
Ze treden misschien wat minder op de voorgrond, maar heel wat medewerkers ondersteunen zowel het beleid als de werking van OKRA in volgende ondersteunende teams: administratie en verzekeringen, databeheer, lidmaatschap, IT, financiën, communicatie, marketing, fondsenwerving, personeelsbeleid en juridische dienstverlening.