OKRA-Zorgweek

OKRA-Zorgweek: Cafécontact 18-24 april 2022

Zullen we samen...?

Terug samen wandelen, elkaar ontmoeten en er op uit trekken, doet ons allen deugd. De coronacrisis en de beperking van onze sociale contacten zijn voor velen onder ons een zware dobber. Veel ouderen missen de warme, betekenisvolle contacten. Het is een bizarre periode met veel twijfels. Maar het heeft ook het beste in onszelf naar boven gehaald. OKRA en OKRA-SPORT+ zijn eigenlijk nooit stilgevallen. Het bulkte van initiatieven om, ondanks de beperkingen toch verbonden te blijven en elkaar verder te helpen. De situatie heeft ons doen stilstaan en geleerd dat warme contacten cruciaal zijn. Maar ook als de aandacht rond corona gaat liggen, is het van belang om structureel te blijven inzetten op warme en duurzame contacten. Al 65 jaar is OKRA immers kampioen in het verenigen en verbinden van ouderen. Voor en door ouderen. Dit gaat voorbij de hype.

Daarom stellen we de OKRA-Zorgweek van 18-24 april in het teken van verbondenheid. Omdat het zo belangrijk is om blijvend iets voor elkaar te doen, willen we tijdens de OKRA-zorgweek extra omzien naar elkaar.

… een tasje koffie gaan drinken?

We willen de warmte van OKRA verder laten uitstralen. Niet met grootse campagnes of projecten maar we nodigen gewoon de OKRA-leden uit om in de OKRA-Zorgweek (18-24 april) een bezoekje* te brengen. En wat hoort er nu niet beter bij een fijn bezoek? Juist ja, een tasje koffie. Koffie is bij uitstek het symbool voor gezelligheid en gastvrijheid. Vergeet zeker ook niet de bewoners van woonzorgcentra** en ouderen in een zorgsituatie thuis. De OKRA-Zorgweek kan ervoor zorgen dat we het jaar rond alert en gevoelig blijven voor hen.

… gaan wandelen?

Wil je liever er op uit trekken en samen de benen strekken? Ook dat kan. OKRA en OKRA-SPORT+ slaan de handen in elkaar voor deze actie. Nodig een vriend of vriendin uit om samen een fijne wandeling te maken. Jullie bepalen zelf hoe lang jullie willen wandelen. Samen wandelen is niet alleen gezellig, het motiveert je ook om het vol te houden. Terwijl je geniet van de frisse lucht, kan je bijpraten en herinneringen ophalen.

Ontdek de gratis uitnodigingskaartjes

Om iemand vooraf op de hoogte te stellen van je bezoek of wandeling kan je gebruik maken van een mooie uitnodigingskaart waar je een persoonlijke boodschap op de achterzijde kan achterlaten. Als herinnering aan het bezoek of de wandeling kan je vriend(in) de kaart ook nog gebruiken als bladwijzer. Handig toch!

Je kan ze via de onderstaande link of een telefoontje/mailtje aan jouw regio bestellen. Bestellen doe je per set van 50 uitnodigingskaartjes. In een set zitten 25 kaartjes om iemand uit te nodigen voor een tasje koffie en 25 kaartjes om samen te gaan wandelen.

Vanaf 14 maart kan je je bestelling afhalen bij je regionaal kantoor.

Meer info: zorgrecht@okra.be of 02 246 44 30

-------

*Wil je een bezoekje brengen bij de leden thuis. Geef op voorhand best even een seintje met de uitnodigingskaart. Of nodig hen uit voor een gemeenschappelijk koffiemoment in je vaste lokalen. Voorzie best een taxidienst om de leden op te halen die slecht ter been zijn. Zijn bezoeken op dat moment niet mogelijk o.w.v. de pandemie en de geldende maatregelen? Blijf dan contact houden, ook als een tasje koffie nog niet kan. Op die manier vragen we een blijvende aandacht om verbonden te blijven.

**Vele trefpunten hebben al jaren goede contacten met het plaatselijk woonzorgcentrum. Neem op voorhand best even contact op met het woonzorgcentrum om enkele afspraken te maken. Doe je een gezamenlijk koffiemoment in het woonzorgcentrum? Of met een bepaalde leefgroep of afdeling? Of ga je een bewoner bezoeken op de kamer? Wie zorgt voor de koffie en het materiaal? Bekijk wat haalbaar is en kan. Het belangrijkste is dat jullie elkaar kunnen ontmoeten. Uiteraard volgen we ook hier de laatste coronarichtlijnen van de overheid op. In woonzorgcentra zijn er specifieke maatregelen waar je rekening mee moet houden.