Online activiteitenaanbod

Zolang jij niet naar OKRA kan gaan, brengen wij OKRA naar jou. Bekijk hier het overzicht van ons digitaal aanbod. Rechtstreeks vanuit je kot!

Beroertes

Dr. Luc Stockx is interventieradioloog in het Ziekenhuis Oost-Limburg. Hij is een expert op het gebied van beroertes en beroertezorg.

Elk jaar krijgen 20.000 Belgen een acute beroerte. Veel mensen houden er een ernstige handicap aan over of moeten leven met kleinere beperkingen. Beroertes zijn bovendien een belangrijke doodsoorzaak. Hoe sneller een patiënt de juiste behandeling krijgt, hoe groter de kans op een afloop zonder problemen.

‘Elke seconde telt.’ stelt dr. Luc Stockx. Per verloren halfuur daalt die kans met tien procent. Daarom reist dr. Luc Stockx Vlaanderen rond om mensen te vertellen hoe ze een beroerte kunnen herkennen en hoe ze moeten reageren.

Datum en uur: dinsdag 13/04/2021 - 14:30

Meer info en inschrijven

Leren werken met MyPension - Bart Smits

Ga je binnenkort op pensioen en ben je benieuwd welke informatie je allemaal kan vinden op de federale overheidswebsite MY Pension... volg dan deze webinar. We overlopen de website van A-Z.

Datum en uur: donderdag 22/04/2021 - 14:00

Meer info en inschrijven

De 2 kanten van het Kanaal

De band tussen onze gewesten en Groot-Brittannië is eeuwenoud. De verovering van het eiland door Willem de

Veroveraar in 1066 lukte alleen maar dankzij de steun van Flemings en Brabanters. Het koningshuis en de Engelse economie steunden in de 14de eeuw sterk op onze lakenhandel. Tot in de 16de eeuw kon je in Zuid-Wales gesprekken voeren in Nederlandse dialecten. En tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Verenigd Koninkrijk een veilige thuishaven voor veel Belgische vluchtelingen.

'De twee kanten van het Kanaal' is geen klassieke vertelling over koningshuizen en heersers, maar gaat ook over bevriende geleerden, Vlaamse wevers, vluchtende protestanten en Belgian refugees; gewone mannen en vrouwen die hun stempel drukten op de Britse geschiedenis. Want lauw bier, cricket én golf komen van ‘onze’ kant van het Kanaal…

Deze voordracht wordt gegeven door Harry De Paepe, leraar geschiedenis. Hij publiceert over het Verenigd Koninkrijk en de eigenaardigheden van de Britten. Dat maakt van hem een graag geziene gast op radio en tv.

Datum en uur: vrijdag 26/04/2021 - 14:30 

Meer info en inschrijven 

Vuur, een vergeten vraagstuk

In oude tijden was vuur een bron van vrees en fascinatie. Er werden talloze mythen en verhalen verteld en geschreven waarin het vuur was toebedeeld aan God of de goden. Zo bleek vuur een krachtig instrument.

Toen de moderne mens, geholpen door wetenschap en techniek, het vuur eenmaal had getemd, leken alle problemen verholpen: de controle over vuur en verbranding zorgde voor vrijheid en vooruitgang. Waar hadden we ons nog zorgen om te maken?

Die achteloosheid krijgen we nu als een boemerang in ons gezicht terug: het massale gebruik van fossiele brandstoffen is ziekmakend voor mens én milieu.

Ignaas Devisch ontwikkelt een nieuw idee over de plaats van vuur in onze wereld. Als we onze levensstandaard willen behouden, kunnen we niet zonder een nieuwe bron die onze vrijheid en welvaart in stand houdt zonder de wereld en onszelf te vernietigen. De grootste vuurbol uit ons sterrenstelsel – de zon – heeft dit potentieel.

Ignaas Devisch is hoogleraar medische filosofie en ethiek aan de Universiteit Gent.

Datum en uur: donderdag 29/04/2021 - 20:00

Meer info en inschrijven 


Van lijfstraf tot enkelband

De gevangenis is een heel aparte wereld. Misdaad en bestraffing zijn van alle tijden. De basiswet vandaag: verlies van vrijheid, gericht op herstel van het onrecht, rehabilitatie en re-integratie. Van vergelding naar herstelgericht. Slachtoffers worden nu veel meer gehoord. Nieuw is de elektronische enkelband (nu 1600 in België) die declassering voorkomt.

Datum en uur: dinsdag 11/05/2021 - 14u30

Meer info en inschrijven

Hart & chemotherapie

Voor vrouwen die door borstkanker al een moeilijke tijd achter de rug hebben, is de confrontatie met hartfalen terug een harde klap. Hart voor Research Aalst wil voorkomen dat deze vrouwen nogmaals door de hel moeten. We zetten de strijd in op twee fronten: een beter cardiovasculair opvolgingstraject en wetenschappelijk onderzoek rond chemotherapie geïnduceerd hartfalen. De spreker van dienst is Dr. Ward Heggermont, verbonden aan het Hartcentrum van OLV Aalst. 

Datum en uur: vrijdag 21/05/2021 - 14u30

Meer info en inschrijven

Een duivelse transitie: hoe mensen tot gruwelijke daden overgaan

Tijdens deze voordracht wordt verklaard hoe mensen soms tot gruwelijke daden overgaan. Brave Duitsers werden nazi-beulen.

Aan de hand van historische en hedendaagse voorbeelden en wetenschappelijk onderzoek verklaart de spreker Christophe Busch hoe die processen werken.

Datum en uur: dinsdag 25/05/2021 -  14u30

Meer info en inschrijven 

Afgelopen webinars (her)bekijken

Heb je een webinar gemist? Geen probleem... je kan volgende webinars gewoon online (her)bekijken wanneer jij wil!

'Is dit nu de Islam?’ - Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou is imam in Gent en coördinator van het Netwerk Islamexperten. Hij vertelt hoe de Koran echt moet worden gelezen en niet letterlijk maar wel in zijn historische context moet worden begrepen. En hij houdt een warm pleidooi voor een 'mondiale verlichting van de islam', where east meets west.

Bekijk de opname.

Verplant, waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum - Ann Peuteman

In haar laatste boek 'Verplant' ontwerpt Knack-journaliste Ann Peuteman het woonzorgcentrum waar ze zelf later in wil trekken. OKRA-ZORGRECHT gaat in gesprek met haar.

Bekijk de opname.  

Webinar coronavaccinatie

Op vrijdag 26 februari nodigden we professor Anne-Mieke Vandamme (KU Leuven) uit. Zij werkt als virologe en epidemiologe in het Laboratorium Klinische en Epidemiologische virologie. Gedurende één uur beantwoorde ze vragen over de coronavaccinaties.

Lees de 10 prominenste vragen én hun antwoorden.

Bekijk de volledige opname.

Let wel: het vragenuurtje vond plaats op vrijdag 26 februari – sommige informatie kan ondertussen verouderd zijn, zo is bv. het AstraZeneca vaccin ook al goedgekeurd voor 55-plussers.

De geschiedenis van epidemieën in ons land

De coronapandemie maakte ook de geschiedenis van epidemieën in ver vervlogen tijden terug actueel. De pest, of Zwarte Dood, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding, maar we hoeven niet zo ver terug te keren in de tijd, denk maar aan de Spaanse Griep in de nasleep van WOI, en de cholera-epidemieën in de 19de eeuw. Waarin verschillen ze? Wat waren de gevolgen toen? Kunnen ze ons iets leren over de pandemie van vandaag?

Bekijk de opname. 

Erven en schenken

Notaris Neven komt je alles vertellen wat u moet weten over erven en schenken. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken.

Bekijk de opname

Internetveiligheid

Zijn de gegevens in mijn mail wel veilig? Hoe kan je het best je wachtwoord kiezen? Andries Bomans van "Safe on Web" komt ons allerlei tips geven om niet in de val te trappen van internetcriminelen.

Bekijk de opname


RouteYou: een inleiding

Inleiding tot het gebruik van RouteYou : voorstelling website ,bestaande wandel-/ fiets- routes zoeken, afdrukken en doorsturen naar je smartphone en nieuwe routes samenstellen.

Bekijk de opname.