Stopzetting tijdelijke uitbreiding sociaal energietarief

In volle energiecrisis werd beslist om het recht op het sociaal tarief tijdelijk uit te breiden, waardoor ook rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming in aanmerking kwamen. Deze tijdelijke uitbreiding werd nog eens verlengd, maar loopt onherroepelijk ten einde op 30 juni 2023. Het is geen gefaseerd uitdoofscenario geworden, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar een onmiddellijke en volledige stopzetting van de tijdelijke uitbreiding. Dat heeft best wat gevolgen:

 • Personen die op basis van hun recht op de verhoogde tegemoetkoming het sociaal energietarief kregen, moeten nu opnieuw een commercieel contract afsluiten bij een energieleverancier. De prijzen zijn gelukkig niet meer zo hoog als in volle energiecrisis, dus vergelijken is zeker de moeite waard. De V-test van de Vreg (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) is hierbij een handig middel. Je kan de test hier terugvinden.
 • Samen met hun tijdelijk recht op sociaal tarief vervalt ook de mogelijkheid om kortingsbonnen aan te vragen voor de aanschaf van een energiezuinig huishoudtoestel. Deze personen verliezen immers hun status van ‘beschermde afnemer van energie’.

Personen die op basis van hun recht op de verhoogde tegemoetkoming tijdelijk het sociaal tarief krijgen, doen er dus goed aan vóór 1 juli alsnog de kortingsbonnen aan te vragen bij Fluvius. Dit is wat je moet weten over deze kortingsbonnen:

 • De kortingsbonnen kunnen dus enkel aangevraagd worden door ‘beschermde afnemers en klanten’.

 • De bonnen doorgeven aan iemand anders mag niet. Ze staan immers op naam, zijn strikt persoonlijk en dus ook niet overdraagbaar.

 • De kortingsbonnen kunnen enkel aangevraagd worden voor de aankoop of huur van een wasmachine, droogkast, diepvriezer of koelkast. Voor de aanschaf of huur van andere huishoudtoestellen kan je de kortingsbonnen dus niet gebruiken.

 • Bij de aanschaf of huur van een huishoudtoestel moet je bovendien rekening houden met het energielabel:

  - De nieuwe wasmachine moet energielabel C hebben of beter (nieuwe regeling energielabels).
  - De nieuwe droogkast moet energielabel A++ hebben of beter (oude regeling energielabels).
  - De nieuwe diepvriezer moet energielabel D hebben of beter (nieuwe regeling energielabels).
  - De nieuwe koelkast (met of zonder vriesvak) moet energielabel D hebben of beter (nieuwe regeling energielabels), al komen tot 30 juni 2023 ook koelkasten met energielabel E tijdelijk in aanmerking.
 • De kortingsbonnen moeten – voor de categorie die tot eind juni nog recht heeft op het sociaal tarief – voor 1 juli aangevraagd zijn bij Fluvius. Bovendien kan je de bonnen alleen maar aanvragen voor toestellen die nog gekocht of gehuurd moeten worden (dus niet voor toestellen die onlangs werden aangeschaft).

 • De bon is twee jaar geldig. De einddatum wordt op de bon vermeld.

 • Per type toestel kan pas om de twee jaar een bon aangevraagd worden. Per twee jaar kan je zo maximum vier kortingsbonnen aanvragen. Iedere kortingsbon heeft een nominale waarde van 250 euro.
 • Niet iedere winkel aanvaardt de kortingsbonnen. Vraag dus op voorhand aan de handelaar of de kortingsbon kan worden omgeruild. Fluvius heeft op haar website een handige tool geplaatst waarmee je kan nagaan welke handelszaken in jouw buurt de kortingsbon aanvaarden. Het volstaat om in de tool jouw adres in te geven.
 • Je kan de kortingsbonnen combineren met ecocheques op voorwaarde dat de handelaar beide betalingsmiddelen aanvaardt.

Dit is de procedure om de aanvraag te doen:

 • Eerst en vooral vraag je de kortingsbon aan bij Fluvius. Dat kan zowel online als via het aanvraagformulier dat je zelf afdrukt, invult en opstuurt naar Fluvius – Premies, Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

 • Bij de aanvraag moet je een attest toevoegen dat aantoont dat je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming. Dat bewijs moet recent en ook nog geldig zijn op het moment van aanvraag. Bij een digitale aanvraag voeg je het attest digitaal als bijlage toe. Bij een papieren aanvraag stuur je het attest gewoon mee op naar Fluvius.

 • De bon(nen) worden naar jou opgestuurd door Fluvius. Hou rekening met een gemiddelde leveringstermijn van twee weken.

 • De bon kan gebruikt worden binnen de aangegeven geldigheidsperiode in een winkel naar keuze, op voorwaarde dat jouw nieuwe toestel dus in aanmerking komt en de winkel de kortingsbon aanvaardt. De kortingsbon wordt rechtstreeks aan de kassa verrekend, je kan de bon dus niet gebruiken om achteraf nog korting te bekomen.

Wie het attest ‘verhoogde tegemoetkoming’ niet meer heeft, kan dat aanvragen bij de mutualiteit. Wie digitaal vaardig is, kan via de ‘doe het zelf-zone’ (persoonlijke profielpagina) op de website van de mutualiteit een attest laten genereren en afdrukken.

Tot slot nog dit:

 • Personen die omwille van een andere reden dan het recht op verhoogde tegemoetkoming kunnen genieten van het sociaal energietarief kunnen ook na 30 juni de kortingsbonnen nog aanvragen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zij nog de status van ‘beschermde afnemer of klant’ hebben.

 • Voor personen met een verhoogde tegemoetkoming stopt de status van beschermde afnemer op 01 juli. De tijd dringt dus, al is er wel een geruststelling: het is de datum van aanvraag die geldt. Dus zolang je vóór die datum de aanvraag hebt ingediend, speelt het geen rol of de bonnen ook effectief vóór die datum verstuurd werden.