Tips bij het invullen van je belastingaangifte

Jaarlijks vanaf mei tot en met eind juni ontvangen we allemaal onze belastingaangifte. Voor heel wat mensen is het invullen of nakijken van die belastingaangiftes een moeilijke en complexe opdracht. Daarom informeren we je graag hierover. Heb je vragen, contacteer ons per mail belangenbehartiging@okra.be of per telefoon 02 246 44 51. 

Je ontvangt een vereenvoudigde aangifte:

De meeste gepensioneerden krijgen een vereenvoudigde aangifte digitaal of op papier toegestuurd. Opgelet, heb je ooit de digitale belastingdienst Tax-on-web gebruikt of de online emailbox – My E-box geactiveerd, dan krijg je de vereenvoudigde aangifte digitaal toegestuurd. In mei worden de belastingaangiftes verstuurd, heb je deze begin juni nog niet ontvangen, kijk dan zeker eens online op Taks-on-web of bel naar je belastingkantoor voor particulieren.

We hebben vorig jaar een aantal persberichten verstuurd over fiscale fiches en belastingaangiftes. Ook dit jaar blijven we het herhalen: ‘controleer altijd je vereenvoudigde aangiftes!’. Als je gegevens juist zijn, hoef je niets te doen of niets terug te sturen. Ontbreken er gegevens of zijn gegevens foutief ingevuld, dan kan je dit online rechtzetten op de website van Tax-on-web voor 15 juli 2021. Ontvang je een papieren vereenvoudigde aangifte, dan moet het papieren antwoordformulier ten laatste op 30 juni 2021 bij de Federale overheidsdienst Financiën toekomen.

Vind je niet zo goed je weg op Tax-on-web, neem dan zeker een kijkje op deze website.

Controleer alles wat op je belastingaangifte is vermeld. Kijk je vorige belastingaangifte na en controleer of alles dit jaar weer is vermeld. Wees ook aandachtig voor volgende tips:

  • Pas je rekeningnummer aan indien je bent veranderd van bank.
  • Controleer je persoonsgegevens. Ben je gehuwd, alleenstaand, weduwe…
  • Heb je recht op belastingverminderingen? Denk maar aan giften, dienstencheques, rechtsbijstandsverzekering, pensioensparen, groene fiscaliteit…, controleer dit zeer goed. Meer informatie over de voornaamste belastingverminderingen kan je lezen op deze site.
  • Heb je een onderhoudsuitkering betaald of ontvangen in 2020, vul dit dan zeker ook in. Als je onderhoudsgeld hebt betaald kan dit voor 80% worden ingebracht. Zowel personen die het betalen of ontvangen moeten de gegevens van de andere partij/ persoon vermelden.
  • Ben je getrouwd in 2020 en was je niet wettelijk samenwonend in 2019, dan ontvang je elk een aparte aangifte. Is het netto jaarinkomen in 2020 van uw partner lager dan 3 380 euro, dan heeft u recht op een belastingvoordeel.
  • Betaald u een hypothecaire lening af of heeft u een individuele levensverzekering, vergeet deze zeker ook niet te vermelden.
  • Een volledig overzicht van de aandachtpunten kan je op deze site vinden.

Ook dit jaar verstuurt de Federale Pensioendienst slechts in uitzonderlijke situaties een papieren pensioenfiche. De fiscale pensioenfiche kan je online raadplegen op MyPension, E-box en MyMinfin (Tax-on-web). Wens je toch een papieren fiscale fiche opgestuurd te krijgen, vul je rijkregisternummer in op de website van de Federale Pensioendienst of bel naar de Federale Pensioendienst op het nummer 1765.

Lukt het invullen of controleren van je vereenvoudigde belastingaangifte niet, weet dat je een afspraak kan maken om telefonisch geholpen te worden.

Je vult je belastingaangifte zelf in:

Vul je zelf je belastingaangifte in op papier, zorg ervoor dat deze voor 30 juni 2021 bij de Federale overheidsdienst Financiën toekomt! Lees ook zeker eens bovenstaande tips door zodat je niets vergeet. Heb je de belastingaangifte al ingediend, dan kan je deze nog één keer aanpassen. Neem hiervoor contact op met je belastingkantoor.

Stierf je huwelijkspartner in 2020, wees dan bijzonder alert bij het invullen van je aangifte. Je moet zelf een keuze maken tussen een gezamenlijke of afzonderlijke aangifte. Je kan online zelf een simulatie op Tax-Calc maken of telefonisch contact opnemen met het belastingkantoor.

Als je de belastingaangifte zelf op papier invult (en niet online geregistreerd bent op een overheidssite), krijg je nog een papieren fiscale pensioenfiche opgestuurd. Heb je deze begin juni nog niet ontvangen, vraag deze dan zeker aan op de website van de Federale Pensioendienst of bel naar de Federale Pensioendienst op het nummer 1765. 

Opgelet met Phishing berichten

We raden iedereen voorzichtig te zijn met berichten en e-mails die momenteel worden verstuurd vanuit de Federale Overheidsdiensten. Ontvang je dergelijke bericht of mails, ga hier nooit op in en meld je via de officiële websites.