Update bankendossier - mei 2021

Woensdag 21 april mocht OKRA participeren aan de mondelinge hoorzitting in de federale Kamercommissie Economie over de afname van de geldautomaten en bankkantoren. Ons goed gefundeerde schriftelijk dossier werd er gebald gebracht. Je kan de hoorzitting hier herbekijken.

We kregen opnieuw heel wat positieve en opbouwende reacties, alsook enkele vragen van de aanwezige fracties. Andere sprekers (vakbonden, UNIZO, UCM, NSZ, Espace Séniors, het Belgisch Netwerk tegen Armoede, Test Aankoop en UCLouvain) brachten zeer gelijkaardige verhalen. Momenteel zijn enkele wetgevende initiatieven voorgesteld, waar we zeker verheugd door zijn. Het probleem wordt erkend! Verschillende oplossingen liggen voor: bijvoorbeeld door BPost een centrale rol te geven of geldverdelers in supermarkten te voorzien. Wij vinden alle pragmatische oplossingen het overwegen waard. Toch benadrukten we dat vooral de banken nu aan zet zijn. Zij zijn zélf verantwoordelijk voor het leveren van een kwaliteitsvolle dienstverlening aan de Belgische bevolking. We hopen op échte veranderingen in de nabije toekomst. Zolang die er niet zijn, willen we geen geldautomaten of bankkantoren meer zien verdwijnen!

Naar aanleiding van de hoorzitting belichtte De Tijd het dossier in haar weekendkrant. Eén artikel zoomde in op de situatie in deelgemeente Haasdonk. Onze OKRA-vrijwilligers stalen er de show. Al was het natuurlijk met een minder leuk verhaal.

Maar Haasdonk was niet de enige die in de pers aan het woord kwam. in de Krant van West-Vlaanderen nam teamleider Jacques Durnez van trefpunt Bissegem.het woord: “Nu speel ik zelf een beetje bank. Soms krijg ik enveloppes met cash geld in met de vraag om hun overschrijvingen te regelen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Twee mooie bewijzen van hoe we in OKRA samen aan belangenbehartiging -van onderuit- doen. De bewuste artikels lees je hier: