Bezoek aan Maastricht met Mariaviering

Gepubliceerd op: 31/05/2018
Bron: OKRA Heusden

Terug naar homepagina trefpunt
Terug naar het nieuwsoverzicht

Daguitstap naar Maastricht met Mariaviering in de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek Ten-Hemelopneming

OKRA bezocht Maastricht met een Mariaviering in de Onze Lieve Vrouwebasiliek

Naar jaarlijkse traditie ging de uitstap met Mariaviering naar een plaats of stad met Maria Devotie en dit jaar was dat de Limburgse stad Maastricht. Hier vloeit de Jeker in de Maas en deze is belangrijk voor de stad.
De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, officieel: Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming  ook wel Sterre-der-Zee geheten. (Maastrichts: Slevrouwe) is een romaanse kerk in het centrum van Maastricht, gelegen aan het gelijknamige Onze Lieve Vrouweplein. Sterre der Zee is de populaire naam van een 15e-eeuws genadebeeld van Maria. De rooms-katholieke Sterre der Zee devotie is met name populair in Zuid-Nederland en België. Het Maastrichtse beeld staat opgesteld in een zijkapel van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Maastricht was vroeger nog een Bisdom samen met Tongeren.
Met 48 personen genoten wij van de koffie en koek in Café-Restaurant “Charlemagne”. Dan even het Onze Lieve Vrouweplein oversteken naar de Basiliek en de kapel van Onze Lieve Vrouw, Sterre der Zee. Pastoor Guido ging de viering voor met misdienaar Hugo en met Gerry aan het grote orgel. Hier kon Gerry zich uitleven met het Séverin orgel uit 1652 met 3.000 orgelpijpen en zo de prachtige viering opluisteren. Een gids gaf later een rondleiding in de solide maar donkere basiliek. In Charlemagne genoten we nadien van een stevige broodmaaltijd om even later op te stappen in het “Zonnetreintje” voor een tocht door de stad met oa het Vrijthof, Servaasbrug en vele oude en belangrijke historische gebouwen. Even de benen strekken en met de bus richting Kanne naar Riemst om er te genieten van een lekkere driegangenmenu. Voldaan en tevreden waren we een tijd later terug thuis aan het Koning Boudewijnplein. Dank aan Pastoor Guido Dewaegeneere, Gerry Dirix en het OKRA Bestuur van Heusden. Maurice Mues