Daguitstap naar Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Gepubliceerd op: 07/04/2022
Bron: OKRA-regio Mechelen

Wil jij je ook laten verrassen door de pracht van de Vlaamse Ardennen en Oudenaarde? Dan kan je mee op 4 juni met onze busuitstap onder leiding van Philippe Driesens, die al jarenlang in deze streek als gids functioneert.

Heel wat buitenlanders komen naar Vlaanderen om onze beroemde wandtapijten te komen bekijken. De stad Oudenaarde is vooral bekend om haar historische wandtapijten, maar ook de zilvercollectie De Boever-Alligoridès wordt tot één van de belangrijkste verzamelingen edelsmeedkunst in Vlaanderen gerekend. In de ochtend bieden we je een kopje koffie aan en daarna staat er een geleid bezoek aan het stadhuis met de wandtapijten en de Zilverschat op het programma. Daarna is er middageten voorzien.

In de namiddag maken we een rondrit in de Vlaamse Ardennen (landschap en Ronde van Vlaanderen) met een uitgebreid bezoek aan het laatste Protestants dorp in ons land.

In de 16-de eeuw was Vlaanderen minstens voor de helft Protestants (Calvinistisch). Bij de “Spaanse herovering” werden de protestanten hevig vervolgd. Er ontstond een ware exodus naar het Noorden. Vele anderen bleven al dan niet verborgen achter in Vlaanderen. Zo ontstonden er verscheidene protestantse gemeenschappen vooral in de Vlaamse Ardennen. Ze overleefden de vervolgingen enerzijds door te doen alsof ze katholiek waren, anderzijds door zich terug te trekken in uithoeken van het landschap waar ze niemand in de weg liepen. Vanaf midden 17-de eeuw werden ze trouwens niet langer met het leven bedreigd.

In Corsele, gehucht van St. Maria Horebeke, leeft nu nog de laatste protestantse gemeenschap van ons land. Met de vriendelijke toestemming van de dominee gaan we dit gehucht (in feite klein dorp) eens van nabij bekijken.

We sluiten de dag af in een gezellige gelegenheid in de Zwalmstreek.

Zaterdag 4 juni

De bus vertrekt:

-Om 7.45 u. – parking Goede Herder, Mechelsestwg. 331,

St.-Kat.-Waver (grote gratis parking), ook een halte van bus 560 (Mechelen-Lier)

-Om 8.00 u. – op het Rode Kruisplein

ZATERDAG 4 juni

€ 60 - OKRA-leden betalen slechts € 55 Inbegrepen: bus-ochtendkoffie met boterkoek -geleid bezoek en inkom stadhuis- middagmaal – bezoek Corsele). Niet-inbegrepen: dranken ’s middags en late namiddag .

Info en inschrijven voor 31 mei bij: OKRA Regio Mechelen,

015 40 57 45, mechelen@okra.be