Gepubliceerd op: 08/02/2022
Bron: OKRA-regio Mechelen

Heb je wel eens teruggedacht aan je lessen Latijn? Misschien wil je wel één of ander daarvan opnieuw beleven? Of je hebt nog altijd wel belangstelling voor de oudheid? Nu heb je misschien wat meer tijd hebt om je daarop toe te leggen, zonder daarom de grammatica opnieuw te moeten doornemen?

Dan kunnen de korte lessenreeksen ‘Latijn herontdekken’ iets voor jou zijn. Laat je niet meteen afschrikken: er wordt geen grondige grammaticale kennis verwacht. Er wordt niet verwacht dat je teksten voorbereidt; je krijgt geen toetsen of examens ….

De fragmenten die we lezen worden uitvoerig geannoteerd. Je krijgt een

vertaling dicht bij de tekst én een literaire vertaling. Het is niet onze bedoeling om de grammatica te hernemen maar om veel te lezen en stil te staan bij wát de auteur te zeggen heeft en zijn literaire verwoording. Ook de cultuur-historische context komt aan bod, de religieuze en filosofische achtergrond, en de nawerking van de tekst in de latere tijden.

Het thema van de volgende lessenreeks is 'Over leven en dood'.

We lezen thematisch gekozen teksten over leven (ontstaan van de mens, de taak van de mens, wat is geluk) en over dood (de onderwereld, filosofen over de dood, grafschriften, over troost). De teksten zijn van Ovidius, Seneca, Cicero, Tacitus...).

Naast de Latijnse teksten worden ook teksten in vertaling gelezen en modernere teksten die bij het thema aansluiten.

Data: 0,18, 25 februari 
11, 18, 25 maart

Lesgever: Guido Blomme, oud-leraar Sint-Romboutscollege, auteur handboeken Latijn.

Olivetenhof, Olivetenvest 32 te Mechelen
€55; OKRA-leden betalen slechts €50