Gepubliceerd op: 04/07/2022
Bron: OKRA Merelbeke

Terug naar homepagina trefpunt

Ook in het najaar zijn er nog boeiende Academieactiviteiten!

Startuur lezingen: 14.30u

Inschrijven: niet nodig!

Deelnameprijs: leden OKRA -  6 euro niet leden OKRA - 8 euro

Locatie: staat onder elke lezing.

Za 24.09.22

Uitstap: Bezoek aan het Gentse Havenhuis -VOLZET!!!

Eeuwenlang gonsden de Graslei en de Korenlei in Gent van de bedrijvigheid. Toen de havenactiviteiten zich in de 19de eeuw uit het centrum naar het noorden van de stad verplaatsten, kwam daar stilaan een einde aan, en daarmee verdween de haven uit het zicht. Maar recent keerde de haven terug naar haar roots, in het eeuwenoude Gildenhuis van de Vrije Schippers op de Graslei. Met de gids bezoeken we het prachtig gerestaureerde gebouw, van in de kelder tot de nok van het dak. Aansluitend bezoeken we ook de expositie North Sea Port. We krijgen er een unieke inkijk in het hedendaagse havengebied, ook op plekken waar je als bezoeker niet kan komen.

Adres: Gildenhuis van de Vrije Schippers, Graslei 14 te Gent

Prijs: 6 euro OKRA-leden, 8 euro niet-leden (inbegrepen: gids Havenhuis, bezoek expositie)

Inschrijven kan t.e.m. 9 september (of tot volzet) via academie.mvl@okra.be of 09 269 32 17

Do 13.10.22

Hoe wordt het nieuws gemaakt?
Tijs Mauroo, journalist VRT Nieuwsdienst

Wie bepaalt wat nieuws is, en wat niet? Hoe wordt het journaal van de VRT-nieuwsdienst gemaakt? Hoe gaan journalisten te werk? Hoeveel mensen werken er op de nieuwsdienst? Wie zijn de kijkers, luisteraars, internetsurfers die de nieuwsdienst bereikt? Nieuws vroeger, nu en in de toekomst.

Locatie: Cultuurhuis - Driekoningenplein 20, 9820 Merelbeke

Do 10.11.22

Toen geluk nog heel gewoon was.
Dirk Musschoot –journalist en schrijver

Gezinnen zijn de afgelopen 100 jaar helemaal veranderd. Van erg kroostrijk werden ze veel minder groot en het traditionele gezin met een vader, een moeder en kinderen is al lang niet meer de norm. Het onderwijs werd gemengd, er kwam betaalde vakantie en vrouwen gingen aan de pil. Dirk Musschoot vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen over een eeuw Vlaamse gezinsgeschiedenis.

Locatie: GC De Kluize Sportstraat 1, 9860 Scheldewindeke (Oosterzele)

Do 08.12.22
Bijgeloof: onuitroeibaar en eigen aan de mens?
Johan Braeckman – filosoof UGent

Bijgeloof is in essentie het leggen van valse verbanden. Mensen zijn in staat tot het construeren van patronen om gebeurtenissen met elkaar te verbinden. Het is een van onze belangrijkste cognitieve vermogens. Maar datzelfde vermogen maakt ons ook kwetsbaar: het kan als het ware ‘doorschieten’, en dan zien we verbanden en patronen die er niet zijn. Johan Braeckman vertelt hoe bijgeloof ontstaat en vraagt zich af of de mens in staat is die neiging te onderdrukken of te overstijgen.

Locatie: Cultuurhuis - Driekoningenplein 20, 9820 Merelbeke

Interesse in de activiteiten van andere Midden-Vlaamse Academies?

Klik hier voor de brochure 2022 en  ontdek wat jou boeit!
Nog nooit aan een academieactiviteit deelgenomen?
Probeer het gewoon eens uit!

Als de brochure opent klik je rechts onderaan in dat venster op het rechthoekje 'Fullscreen'. Je ziet de brochure nu op het volledige scherm. met de pijltjes rechts en links kan je vooruit en terug bladeren in de brochure. Om terug te gaan naar je normale scherm klik je links bovenaan oip je klavier op 'Esz'.