Gepubliceerd op: 13/05/2018
Bron: OKRA Peulis

Terug naar homepagina trefpunt
Terug naar het nieuwsoverzicht

Verslag bezoek Monschau en de chocoladefabriek Jacques in Eupen

Woensdag 2 mei 2018 waren de 48 leden van OKRA-Peulis al vroeg uit te veren voor een dagje Monschau en Eupen. Halverwege de rit werd even halt gehouden in Riemst  voor een tas koffie met een lekkere koffiekoek.  Omstreeks 10u30 bereikten we Monschau, waar een gids ons opwachtte.

Monschau ligt aan het riviertje de “Roer” dat ontspringt in de hoge venen (België) en uiteindelijk in Roermont (NL) in de maas stroomt. Het klaterende water bracht ons al meteen in de sfeer.

De stad is een aaneenschakeling van prachtige hoge vakwerkhuizen, met mooie  houen deuren, die steeds een boodschap voor je hebben.  Alles ziet er nog steeds uit als in de jaren 1700. Ook de in de beide oorlogen werd er weinig vernield, want  op één verdwaalde bom na, was er geen schade. Monschau was dankzij de wolindustrie een vrij rijke stad. De gebouwen van  de wolhandelaars zijn uitzonderlijk mooi. Aan het witte gebouw, nu in gebruik door de bevolkingsdienst, staat een glazen bloem , in bauw glas waarop de namen van alle gehuwde koppeltjes staat. Ja, er zijn nog enkele plaatsen vrij.  In het “Roten Haus”  uit 1760 werd wol gewassen,  gedroogd en gesponnen. Je kan het  Rode Huis nu bezichtigen als museum. Op het dorpsplein staat een koperen beeld dat alle behandelingen van de wol voorstelt.

Na een lekker Duits middagmaal , met de plaatselijke mostert  verwerkt in de saus, vertrokken we naar Eupen. De wegwerkzaamheden bezorgden ons een leuke rit langs de maas en het fort van Eben-Emael.

In Eupen bezochten we de chocolaterie “Jacques”. Een aaneenschakeling van robots die al dat lekkers bewerken en verpakken. In het museum kregen we een overzicht van de geschiedenis van het bedrijf, en leerden we ook alles over cacaobonen en hun herkomst.  De boeken met prentjes,  waarvoor we vroeger chocolade aten, lagen er allemaal. Het verschil tussen pure, melk en witte chocolade is ons nu ook duidelijk. Natuurlijk kon je in het winkeltje eens proeven  en kopen.

Na een broodjesmaaltijd en een lekker stuk taart in gasthof “Delice” in Riemst kwamen we omstreeks 20u terug in Peulis toe. Het zalige zonnetje had plaatsgemaakt voor een beetje regen.