27/04/2021

Hoewel de vaccinatiestrategie op stroom komt, ziet het er niet naar uit dat we voor de zomer al met grote groepen zullen mogen afspraken. Daarom organiseert CM dit voorjaar nog een hele reeks aan webinars rond allerhande gezondheidsthema’s.

Deelnemen aan een webinar kost 5 euro en is heel eenvoudig. Je schrijft je in via www.cm.be/agenda en één dag voor de start van de webinar ontvang je een e-mail met daarin de deelnamelink.

3/5/2021

19.30 – 21 uur

Gezond weekmenu

www.cm.be/agenda

Tijdens deze infosessie geven we je inspiratie voor een gezond weekmenu. Daarnaast helpen we je bij het opstellen van je boodschappenlijstje. Dat kan je heel wat tijd besparen bij het winkelen. Bovendien helpt het je om gezonde inkopen te doen, geld te besparen, geen voedsel te verspillen ... Een goede voorbereiding is het halve werk. Zijn er tools die daarbij kunnen helpen? En waar hou je rekening mee bij de keuze voor verschillende voedingsmiddelen?

Diëtiste Charlene Ottevaere geeft je tijdens deze infosessie enkele praktische tips. Zo wordt het opstellen van een weekmenu en bijhorend boodschappenlijstje een koud kunstje.

4/5/2021

19.30 – 21 uur

Migraine, alles wat je moet weten

www.cm.be/agenda

De webinar 'Migraine, alles wat je moet weten' bundelt alles wat je moet weten over migraine. Hoe zit het mechanisme van migraine in elkaar? Wat zijn de symptomen en welke triggers lokken een aanval uit? Wat kan je het best doen tijdens een aanval? En hoe kan je migraine preventief bestrijden, met én zonder medicatie? Tijd om de vele mythes en clichés over deze neurologische ziekte, want migraine is meer dan hoofdpijn alleen, uit de wereld te helpen.

Dr. Adina De Pauw, neurologe verbonden aan AZ Damiaan Oostende, geeft je meer uitleg.

6/5/2021

14 – 15.30 uur

Geheugensteuntjes

www.cm.be/agenda

Veel 55-plussers denken dat dit alledaagse vergeten onvermijdelijk gepaard gaat met hun leeftijd. Niets is echter minder waar. Professor Geerts, auteur van het gelijknamig boek, gaat in dit webinar dieper in op de werking van het geheugen en beschrijft de invloed van ons eigen gedrag hierop. Via tips en geheugentechnieken ontdek je wat je zelf kunt doen om je geheugen te verbeteren.

6/5/2021

19.30 – 21 uur

Start to sport: hoe volhouden?

www.cm.be/agenda

Met de webinar start to sport neem je een vliegende start. We bekijken samen hoe je jouw levensstijl aanpast naar een actievere levensstijl en het deze keer wél volhoudt. Dit gebeurt volgens de richtlijnen Gezond Leven en de expertise van onze professionals.

Je krijgt tips en tricks hoe je op een verantwoorde manier aan de slag kan, zonder blessures en met veel plezier! Want plezier is uiteindelijk het belangrijkste, dat was alvast de eerste tip!

11/5/2021

19.30 – 21 uur

Wie of wat moet ik nog geloven dokter?

www.cm.be/agenda

We vinden een gezonde voeding en goed bewegen steeds belangrijker, maar verliezen de weg in de stroom van nieuwe, soms tegenstrijdige onderzoeken over voeding en beweging. We worden overstelpt met gezondheidsadviezen. Van vlees krijg je kanker en van suiker een hartaanval. Extra vitamines en superfood bezorgen je een lang leven maar veel koffie kan daar een stokje voor steken. De mensen zien door het bos de bomen niet meer. "Wat moeten we nu geloven, dokter"? is een veel gestelde vraag aan dr Hendrik Cammu. Hij geeft het antwoord tijdens deze webinar...en om toch al een tipje van de sluier op te lichten...'bewegen is het gezondste wat een mens kan doen'. Waarom dit zo is, legt hij uit tijdens deze webinar.

Dr. Hendrik Cammu is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel als hoogleraar en is klinisch onderzoeker.

17/5/2021

19.30 – 21 uur

Gezonde voeding: feiten en fabels

www.cm.be/agenda

Is gezond eten evident? Is vermageren evident? Sojadrank of koemelk? Koolhydraten de nieuwe boosdoener of de laatste held? zoveel vragen....

Met alle informatie over gezonde voeding en vermageren zien we met alle hypes en sociale media vaak door het bos de bomen niet meer. Met een klare kijk staan we stil bij een aantal fabels en feiten.

Diëtiste Lien Joossens is reeds meer dan 30 jaar zelfstandig diëtiste, werkt mee aan diverse gezondheidsprojecten. Ze is ook docente hogeschool Vives, campus Brugge.

20/5/2021

19.30 – 21 uur

Rust in je hoofd

www.cm.be/agenda

We onderschatten hoe veel ellende we onszelf bezorgen door altijd maar ?in ons hoofd te zitten?. We genieten minder van het leven en zijn geen aangenaam gezelschap. Stress en andere klachten zoals slaapstoornissen duiken op. Maar met piekeren los je niets op. Problemen van het hoofd oplossen met het hoofd is als meer gas geven als je in de modder zit, je geraakt alsmaar dieper verstrikt...

Dit thema behandelt Wilfried van Craen in zijn laatste boek ?Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk?. In de lezing biedt hij praktische tips die je helpen tot een andere kijk te komen en meer te genieten van het leven zoals het is. De werkelijkheid kun je vaak niet veranderen, je blik erop wél!

10/6/2021

19 – 20 uur

Hoe gezond en plantaardig eten?

www.cm.be/agenda

Tijdens deze infosessie geven wij basisinzichten over verschillende belangrijke voedingsstoffen en de bijhorende plantaardige opties om een gezond en evenwichtig voedingspatroon te hebben. Tijdens deze sessie gaan wij niet dieper in op de effecten van plantaardige voeding op gezondheid. De rest van de infosessie wordt voorzien om vragen vanuit de groep te behandelen.

Doelgroep: deze infosessie is bedoeld voor mensen die willen starten om meer plantaardig te eten, geen gevorderden.

De sessie wordt gegeven door Evelyne Mertens: wetenschappelijk medewerker KU Leuven (Faculteit Geneeskunde), Master of science in management en beleid van de gezondheidszorg, vrijwillig diëtiste actief bij EVA vzw, gespecialiseerd in een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon

15/6/2021

19.30 – 20.30 uur

Vermageren? Zin en onzin van diëten

www.cm.be/agenda

Wil je graag vermageren, maar weet je niet waar je moet starten of welk dieet je moet volgen? Heb je al een hoop dieetpogingen achter de rug, maar behoud je je resultaat niet? Spoken de volgende gedachten door je hoofd: kan ik beter kiezen voor het keto dieet of moet ik periodiek vasten? Mag ik nog wel bananen eten?

Omdat er zoveel verschillende diëten op de markt zijn, zie je door het bos de bomen niet meer. Dit overaanbod maakt het enorm moeilijk om op je pad richting gewichtsverlies de juiste keuzes te maken.

In deze webinar wordt duidelijk wat de zin en onzin is van een aantal populaire diëten en dieetproducten. Zo kan je voor jezelf de beste keuze maken en resultaat op lange termijn behalen!

17/6/2021

19.30 – 21 uur

De sandwichgeneratie

www.cm.be/agenda

Heb jij een zorgbehoevende partner, kinderen die nog rekenen op jouw hulp, kleinkinderen waarop je past, en/of ouders die meer en meer beroep doen op jou? Voel jij je soms ook letterlijk gesandwiched tussen de oudere en de jongere generatie, geklemd tussen allerlei verwachtingen en noden die vanuit die omgeving op je afkomen? Op een duur voel je je crisismanager, oppas, klusjesman en verlies je jezelf maar ook de relatie met de ander uit het oog.

Hoe kan je omgaan met deze verwachtingen, de tegenstrijdige gevoelens, je eigen behoeften en hoe kan je daarin bewust keuzes gaan maken. Tijdens deze infosessie kijken we hoe je de balans kan bewaken tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf.

Gastspreker: Erna Claes , doctor in de psychologie

24/6/2021

19.30 – 21 uur

Thuis blijven wonen met dementie

www.cm.be/agenda

Mensen met dementie kunnen problemen ondervinden bij het uitoefenen van dagelijkse activiteiten zoals huishoudelijke taken, zelfzorg, vrije tijdsbesteding, ...
De ergotherapeut zoekt samen met betrokkene stap voor stap uit wat kan helpen om zo lang mogelijk en zo kwalitatief mogelijk thuis zelfstandig kan leven.

Niet alleen de persoon met dementie maar alle naasten spelen een rol in dit verhaal.
Digitaal infomoment waarin Inge Claessens, ergotherapeut CM jullie laat ontdekken wat de meerwaarde kan zijn van het gebruik van hulpmiddelen en advies in de zorg voor een persoon met dementie.

In samenwerking met Samana en Expertisecentrum dementie