Regionaal nieuws: OKRA-motorclub Limburg - Activiteiten 2019

Volg hun programma hier op de voet.

Programma 2019:
 18 januari - Nieuwjaarsreceptie.
 14 februari - Praatcafé Demerstrand Diepenbeek.
 31 maart - Dag van de motorrijder Borgloon + rit.
 16 april - Bloesemrit Bommershoven.
 1 mei - Sint Gerardus Diepenbeek.
 21 mei - Motorzegening OKRA Pelgrimeert Tongeren.
 22 mei - Saff toer.
• 2 juni - Aspergerit Schoonbeek.
 9 juni - Paljaskes Bocholt.
 ? juni - Leuke missie tour Genk.
 23 t.e.m. 28 juni - Meerdaagse reis naar Weserbergland Duitsland.
• juli - Abdij Marienwald Heimbach (Eifel) 249 km.
• 23 augustus - Vlaams OKRA Motortreffen - Antwerpen.
• 30 augustus - BBQ motorclub Kieleberg Bilzen.
• 10 september - 65 jaar OKRA Sportreffen Kiewit.
• 12 t.e.m. 20 september - Meerdagse reis naar Lourdes/Pyreneeën.
• ? oktober - Oktoberrit
• ? november - Novemberrit
? dag nader te bepalen

Vragen, opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom: vanbrabantberto@hotmail.com  Onze clubleden worden automatisch op de hoogte gebracht per mail met de juiste richtlijnen. Wens je ook deel uit te maken van onze motorclub? Laat het ons weten: eric.hulsmans@okra.be  Je kunt ook lid worden van hun facebookpaginaHier worden heel vaak onderling ritten afgesproken (let wel deze facebookpagina is een gesloten groep en enkel toegankelijk voor leden.

Bekijk hier de activiteiten van 2018: KLIK

Voorbije activiteiten 2019:

 Vrijdag 18 januari - Nieuwjaarsreceptie.
Het was afgelopen vrijdag weer gezellig druk op onze nieuwjaarsreceptie, we waren zelfs met 84. Na de speech was het aanschuiven aan een rijkelijke feestdis met keuze te over. Ondertussen werd er kennis gemaakt met de nieuwe leden en dat waren er heel wat. Het was al even geleden dat we elkaar nog gezien hadden, dus moest er ook bijgepraat worden. Zo werden er straffe verhalen verteld en nog straffere gepland. Enfin ieder heeft zich geamuseerd. Langs deze weg nogmaals de beste wensen aan ieder en een gezond vroemend 2019.
Klik op de afbeelding voor meer foto's

 Donderdag 14 februari - gezellige bijeenkomst.
De opkomst was talrijk, zo een 40 aanwezigen gisteren in het Demerstrand te Diepenbeek. Sommige zelfs met de motor die het frisse weet trotseerden. Het was een gezellig weerzien, het was dan ook weer even geleden. Er werden plannen uit de doeken gedaan en nieuwe voorstellen geformuleerd. Zoals onze toekomstige motorreizen naar Kroatie en Houffalize in 2020. Ook voorstellen voor 2021, het lijkt ver vooruit. Maar eerst plannen, dan controleren en dan op reis. Ook de maandelijkse ritten kwamen aan bod, zoals onze V.L.O.M. samenkomst in Antwerpen in augustus. Onze gastgever Ivan zorgde zelfs voor een gepaste attentie voor de dames met valentijn.


 Zondag 31 maart - Dag van de motorrijder.
Het was vroeg op de morgen, ja zelfs een uurtje vroeger als normaal om precies te zijn. Maar het zomeruur kon ons niet weerhouden na een lange winterstop. Dat zag je ook aan de talrijke opkomst. Maar liefst 32 motoren op het appel. Een voorzichtig voorjaarzonnetje was ook van de partij. Na elkaar begroet te hebben, het was dan ook al even geleden, volgden we de briefing met statistieken en moeilijke verkeerssituatie's die werden toegelicht door de federale politie. Er was ook de mogelijkheid om het behendigheidsparcour te rijden. Daarna was een tasje koffie meer dan welkom om dat allemaal door te spoelen. Tegen de middag arriveerden onze vrienden die van verder moesten komen en was het tijd om  de rit aan te vatten. Via bochtige kronkelwegen en door de velden met prachtige vergezichten, naar onze stop in Waremme. Na een pauze met een  lekkere koffie of wat fris vervolgde de rit. Nu door holle en over bochtige wegen richting onze contreien, naar de pauze te Tongeren als afsluiter. Daar zag je welke energie motorrijden kost. Enfin alle gekheid op een stokje, het was weer een fijne dag!
Klik op de afbeelding voor meer foto's

• Dinsdag 16 april - Bloesemrit.
Deze morgen in alle vroegte op ons vertrekpunt kwamen de motoren met bosjes aangereden. Binnen de kortste keren stond de parking vol met maar liefst 85 blinkende stalen rossen. We verwelkomde ook onze OKRA-vrienden van Antwerpen. De opkomst was enorm, het was dan ook onze officiële openingsrit van het seizoen. Hier was even een regeling nodig om dit alles in goede banen te leiden. Na de briefing vingen we de rit aan. Via kronkelwegen naar onze eerste stop in Bommershoven. OKRA-Borgloon had naar gewoonte de parking in de hal voor ons vrijgehouden, waarvoor dank. Nadat de inwendige mens was versterkt, vervolgde we onze rit. Nu konden we ons te goed doen aan de prachtige bloesems die volop in bloei stonden. Een schitterend schouwspel voor de tijd van het jaar. Door holle wegen en via andere kronkelpaden naar onze tweede stop in Wellen. Nadat ook hier weer mens en machine er klaar voor waren, vervolgde we onze rit langs wegen met panorama's en mooie vergezichten naar ons eindpunt te Diepenbeek. Daar werd nog even nagekaart met een lekkere kop koffie of wat fris. Het was een prachtige dag met het zonnetje van de partij en een leuke bende. Wat kan een mens zich nog meer wensen. We kijken nu al uit naar de volgende samenkomst.
Klik op de afbeelding voor meer foto's

• Woensdag 1 mei - Sint Gerardus tour.
Het Sint-Gerardus instituut begeleidt als onderwijs- en zorginstelling kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro-)motorische of meervoudige handicap. Dat motorrijders een groot hart hebben mag duidelijk zijn. Een motorrit ten voordelen van deze instelling brengt jaarlijks een kleine duizend motards op de been. En natuurlijk mag OKRA hier niet ontbreken. Het was een frisse morgen, bewolkt maar droog. Bij het startpunt van de toer aangekomen was het toch even slikken, ook nu weer een massa motards op dit prachtige Sint-Gerardus event. Na de verwelkoming en een lekkere tas koffie werden de groepen verdeeld en de voorrijders werden benoemd. Het eerste stuk was best mooi maar ook best fris. Plotsklaps zaten we in een dichte mist. Ook een avontuur op zich. Tegen de middag klaarde het op, de zon liet zich zien en de lente liet zich gelden in al zijn frisheid zowel in geuren als kleuren. We hebben de Voer gezien, de Hoge Venen en de Oostkantons rolden onder onze wielen. Het was genieten. Dit is motorrijden in zijn puurste vorm. Onderweg gingen de pijltjes en de route wel eens met elkaar in conflict, maar dat hoort erbij. Dan komt het moment dat we terug in het " Bronsgroen eikenhout" komen , onze heimat. Gezond moe en voldaan komen we terug aan in het Sint Gerardus instituut. Hier was het nog even nagenieten van een muzikale afsluiter. Volgend jaar zijn we er weer bij!
Klik op de afbeelding voor meer foto's

 Dinsdag 21 mei - OKRA pelgrimeert.
Deze morgen was het fris, maar desondanks toch 30 motoren op het appel. Er stond een fris briesje, maar als doorwinterde motards kan ons dat niet schelen. Na de briefing vertrok de rit via kronkelende binnenwegen naar de Basiliek te Tongeren. Daar woonden we de eucharistieviering ter ere van 65 jaar OKRA bij. We hadden zelfs de bariton van het OKRA koor bij, je ziet de motards kunnen wel meer als enkel rijden. Na de dienst werden de motoren en motorrijders gewijd. Dat moest natuurlijk met overvloedig water om alle boze geesten te verjagen. Nadien vervolgde de rit naar de oude statie in Nerem. Daar verorberden we een lekkere lunch, al dan niet meegebracht. Nadat mens en machine er klaar voor waren vervolgde het 2de luik van de rit. Via kronkelwegen en glooiende landschappen arriveerden we op de markt te Sint-Truiden. Bij een lekker tasje koffie of wat fris werd er nagekaart over de gebeurtenissen van de dag. Nadien werd afscheid genomen en afgesproken voor morgen de SAFF toer.
Klik op de afbeelding voor meer foto's

 Woensdag 22 mei - Saff tour .
Het was me vandaag een dagje wel Murphy deze morgen al in alle vroegte naar Brustem, hij moest die mannen daar gaan wekken. Enfin , tegen 10 uur waren we klaar om te vertrekken. Er waren weer zowaar 20 motoren op het appel, daardoor werd de groep in twee gesplitst. En wijle weg, Murphy reed bij de andere groep maar om de één of andere rede was zijn geest bij ons toch aanwezig vermits we ineens op de vespa route zaten. Correctie uitgevoerd en we reden richting Ardennen. Via bochtige kronkelwegen arriveerden we aan een gezellig terrasje. Nadat de inwendige mens versterkt was vervolgde de rit via velden en holle wegen. Een droge keel kondigde aan dat het weer tijd was om de nodige vloeistof toe te voegen. Een tasje koffie was meer dan welkom, alsook we eens effen uit het zadel konden. Nadat mens en machine er klaar voor waren vervolgde het laatste luik van de rit. In Velm werd nagekaart over de rit, bochten, slechte wegen en diepe kuilen. Wij verdenken dat de rit gesponsord werd door Monroe Sint-Truiden, amai ons gat. Het zonnetje was van de partij en het is een prachtige dag geworden. Volgende afspraak rit Asperge tochten Schoonbeek. Inschrijven in de zaal achter de kerk mogelijk van 7-15u.
Klik op de afbeelding voor meer foto's  

 Zondag 2 juni - Aspergerit. Het was verzamelen geblazen voor de aspregerit te Schoonbeek Bilzen Schoolstraat 25. Dit jaar werd de route na de inschrijving ingeladen. Tegen 10u waren we 'en route'. Het waren 2 lussen van elk +/- 85 km met de mogelijkheid iets te nuttigen tussen de twee ritten in, of na afloop. Er kon gekozen worden uit verschillende aspergemenu's. De opbrengst van dit gebeuren ging integraal naar vzw Tandem Diepenbeek, Tandem voorziet sedert 1984 in dagopvang aan volwassenen met een mentale beperking. Via deze weg een welgemeende dankjewel aan alle deelnemers en enkele OKRA motards en hun wederhelft voor hun vrijwillige medewerking.
Klik op de afbeelding voor meer foto's

 Zondag 9 juni - Paljassenrit. Deze morgen vroeg naar Bocholt voor de paljaskesrit. Daar wachtte al de helft van de okratars, we waren met 27 aanwezig. Na de verwelkoming en de rit ingeladen was het "en route". Via bosrijke kronkelwegen en de overzet naar onze eerste stop in Sevenum. Daar kon de mens weer krachten opdoen, het was ondertussen ook bijna middag. Nadat mens en machine er klaar voor waren, kregen we het tweede stuk van de rit onder de wielen voorgeschoven. Maar dat was buiten Murphy gerekend, een koppige Harley ging in alarm en weigerde te starten. Maar dankzij onze overredingskracht brachten we hem op andere gedachten, en weg waren we. Nu via smalle schaduwrijke wegen naar de volgende stop met de toepasselijke "de reizende man". De reizende man en vrouw hadden zin in een lekkere koffie of wat fris en dat was meer dan welkom. Nadien vervolgde het laatste stuk van de rit terug naar de startplaats. Terug in Bocholt aangekomen, waren het niets anders dan blije gezichten op het zonnige terras. Iedereen was het erover eens, het was een heel mooie rit doorheen het 'vlakke' Holland. Een dikke pluim voor de organisatie aldaar.
Klik op de afbeelding voor meer foto's  

 Van 23 juni tot 28 juni - motorreis Weserbergland (Duitsland). Onze juni motorreis naar Weserbergland is spijtig genoeg alweer teneinde. Maar we kunnen er met voldoening op terugblikken. Met een 40-tal motoren en 50 deelnemers werd er gereden, gelachen, gegeten, gedronken en geslapen, in die volgorde werd de zesdaagse beleefd. Heerlijk cruisen met leeftijdsgenoten, de grootste troef van onze motorclub voor 50-plussers. Weserbergland staat garant voor een prachtig landschap met een ongelooflijk bochtentraject. Kortom, dé biotoop voor een motorrijder. Na afloop een kleine 2000 kilometers rijker op de teller, dat is het resultaat van een zonovergoten motorreis. Wat betreft het hotel, de ligging, het buffet, het gezelschap, de gereden routes en de talloze bochten... het was dik in orde en we hebben er met volle teugen van genoten. Hier en daar wat hobbels in de weg maar dat was om de vering en om onze spijsvertering te helpen. Via deze weg willen we onze voorrijders bedanken, zij hebben dat voortreffelijk gedaan. Een speciale dank aan Lutgarde en Berto voor de organisatie. Zij hebben hiermee de lat alweer een beetje hoger gelegd. We kijken alvast uit naar de volgende reis naar Lourdes in september, daar liggen namelijk de Pyreneeën op ons te wachten.
Klik op de afbeelding voor meer foto's

 Dinsdag 16 juli - Eifelrit Mariawald (Duitsland) . Gisteren in alle vroegte, ja een uurtje vroeger dan normaal, kwamen de OKRA motards één voor één binnen gereden aan ons meetingpoint. Tegen het vertrekuur waren we zowaar met 48 motoren en 54 acteurs. Daarom werd de groep in 4 gesplitst. Het eerste deel van de rit ging binnendoor langs kastelen en heuvels. Dan wachtte er in Barchon een dampende kop koffie op ons, meer dan welkom want het was toch frisjes. Dan vervolgde de rit zijn weg via glooiende landschappen en kronkelde  wegen naar de Eifel. Aangekomen in Abdij Mariawald was er voor elk wat wils gaande van Erwtensuppe tot schnitsel en van pudding tot taartjes, niet verwonderlijk dat het opeens stil werd aan de tafels.... Nadat mens en machine er klaar voor waren vervolgde de rit via bebosde wegen met vele kronkels naar de tussenstop in Lichtenbusch. Daar konden we genieten op het zonnig terras onder een parasol met wat fris voor ons. Het namiddag zonnetje was meer dan welkom en we genoten met volle teugen. Nadien reden we verder naar het eindpunt van de rit in Kanne en alles was in Kanne & Kruiken. Enfin ieder had zich geamuseerd. Langs deze weg ook een hartelijk welkom aan onze nieuwe leden! 
Klik HIER voor meer foto's
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beste motorvrienden,

OKRA-Limburg is in 2013 van start gegaan met een heuse motorclub voor 50-plussers. Dat dit meteen een schot in de roos was mocht blijken uit de enorme belangstelling. De club is inmiddels uitgegroeid tot een enthousiaste menigte van wel meer dan 120 kranige motards.

Er is maar één slogan dat hen typeert:
"Je stopt niet met motorrijden als je oud wordt!
Je wordt pas oud als je stopt met motorrijden!"

Hun activiteiten gaan van korte tourritten, dagtrips tot meerdaagse reizen. Ze schuwen zelfs niet om culturele uitstapjes of samenkomsten te organiseren zonder motor. Kortom een hechte vriendenclub die mag rekenen op een meer dan ijverige voorzitter Berto Vanbrabant.

Berto draagt volgende regels hoog in het vaandel. Het touren met OKRA moet voor elk clublid haalbaar zijn waaraan hij/zij vooral heel veel plezier beleeft.

En dit door volgende regels in acht te nemen:
•  Lid zijn van OKRA  (€ 25 per jaar en € 42 voor een koppel)  en van OKRA-sport+  (€ 8 per persoon per jaar -> dit bedrag is trouwens terug te vorderen via het ziekenfonds).  LET OP DIT GELDT OOK VOOR DUO PASSAGIERS!
• Nog geen lid van OKRA? OKRA-Lid word je in het dichtstbijzijnde OKRA-trefpunt. Met je goedkeuring bezorgen we jouw gegevens aan de trefpuntverantwoordelijke zodat ze je van daaruit kunnen contacteren.
• Mogelijkheid tot de aankoop van een herkenbaar OKRA-fluo vestje met ritssluiting (€ 15). 
• We respecteren de verkeersregels en er wordt dus aan reglementaire snelheden gereden.
• De afstanden van de ritten variëren en er worden voldoende tussenstops voorzien (lange vermoeiende ritten zijn niet meer aan ons besteed). 
• De verzamelplaats voor het vertrek van de officiële ritten (niet de ritten die via facebook zijn afgesproken) gebeurt vanuit het vast vertrekpunt: Bruno Esso te Munsterbilzen, Kruisbosstraat 2b1 3740 Bilzen, tenzij anders vermeld.
• Men kan de groep onderweg vervoegen na dit op voorhand aan Berto kenbaar te hebben gemaakt.
• Alle ritten zijn met voorrijder en op voorhand uitgestippeld.
• De officiële ritten worden op voorhand kenbaar gemaakt per mail aan alle clubleden, met in bijlage de GPS bestanden van de te rijden route.
• Niet iedereen rijdt met GPS (is ook geen verplichting). Geraak je de groep om de één of andere reden kwijt, niet panikeren, tracht terug aansluiting te vinden bij een tussenstop. Ook de tussenstops worden op voorhand per mail kenbaar gemaakt. 
• Langere formaties van meer dan 12 motoren worden opgesplitst! De groep waarin je rijdt, is bij vertrek vrij te kiezen.
• We rijden in geschraagd formaat en houden voldoende afstand.
• Kijk niet enkel naar de rijder voor je maar ook achter je.
• Rij je eigen tempo.
• Je staat in voor je eigen veiligheid, je neemt dan ook deel op eigen risico.
• Er wordt enkel met droog weer gereden. Het kan dus gebeuren dat geplande ritten de dag voordien worden uitgesteld of afgelast. Hiervan worden leden per mail op de hoogte gebracht. 
• Daar we van het weer afhankelijk zijn, kunnen ritten dus ook recentelijk worden gepland. 
• Er worden vaak onderling ritten afgesproken via de facebookpagina van de motorclub. Dit is een gesloten groep. Om er deel van uit te maken moet je lid zijn van de motorclub en doe je een verzoekmailtje naar ludo.parthoens@telenet.be. 
• Type van motor speelt geen rol, zolang deze maar technisch perfect in orde is en verzekerd!
• Vertrek steeds met een volle tank.
• Een bijstand voor pechverhelping is aangeraden.
• Een gezond verstand in een gezond lichaam met het motorhart op de juiste plaats!
• Alcohol en rijden gaan niet samen.
• Samen uit samen thuis!
• De motorclub beschikt niet over een vast clublokaal.
• De organisatie kan in geen enkel geval verantwoordelijk worden gesteld voor ongevallen of tegenslagen.
• Elk clublid gaat akkoord met de hier omschreven regels en informatie.

Ook wij nemen van december t.e.m. februari een winterstop. Er worden wel motorloze activiteiten voorzien!

Kan ook jij je hierin vinden dan ben je van harte welkom. Wens je onze enthousiaste motorclub te vervoegen en op de hoogte te blijven van hun activiteiten? Laat het ons weten eric.hulsmans@okra.be  Wens je meer info over de motorclub? Contacteer dan de voorzitter: Berto Vanbrabant 0486/10 19 57 vanbrabantberto@hotmail.com.
Voor meerdere foto's, klik in de rubriek Foto's.