Wat te doen bij knieartrose?

Gesponsord artikel

Knieartose klachten? Neem het heft in eigen handen en krijg gratis behandeling.

Artrose is de voornaamste oorzaak van chronische gewrichtspijn bij volwassenen en treft vaak de knie. Het wordt gekenmerkt door progressief kraakbeenverlies, pijn, gewrichtsstijfheid, spierzwakte en fysieke problemen tijdens het dagelijkse leven als gevolg.

Is het behandelbaar?
Artrose kan niet worden genezen. Niet-operatieve behandelingen helpen de pijn te minderen en functionaliteit te verbeteren. Oefentherapie heeft een bewezen effect op knieklachten vergelijkbaar met dat van gebruikelijke pijnmedicatie voor artrosepijn, maar met minder neveneffecten. Het dragen van een specifiek type schoeisel kan de belasting in het kniegewricht verminderen waardoor de pijn tijdens het wandelen mogelijks afneemt. 

Kan u zelf iets ondernemen?

De laatste jaren is het belang van zelfgestuurde behandeling sterk toegenomen. Deze methodes zetten in op het zelf controleren van kniepijn gedurende een langere periode en kunnen worden toegepast door een breed publiek.

Momenteel loopt er een studie aan de UGent waarbij het effect wordt onderzocht van het dagelijks dragen van specifiek schoeisel gecombineerd met begeleide oefentherapie op kniepijn. Hiervoor zijn we op zoek naar personen met knie artrose en:

  • 50 jaar of ouder
  • Kniepijn de meeste dagen van de maand
  • Bereid zich te engageren om de studietherapie en procedures te doorlopen voor 9 maanden
  • Niet op de wachtlijst voor/geen chirurgie gepland tijdens de studieperiode Geen prothese in de meest pijnlijke knie.

Het onderzoek duurt 9 maanden met 3 testvisites in het UZ Gent. Gedurende de eerste 12 weken volgt u 1 maal per week 30 min oefentherapie in groep begeleid door een kinesitherapeut. Daarnaast doet u 3 keer per week thuis oefeningen om de beenspieren te versterken en bouwt u onder begeleiding van de kinesitherapeut algemene fysieke activiteit op. U krijgt één van de twee types studieschoenen toegewezen die u minstens 4 uur per dag draagt en dit gedurende 9 maanden. 

Vergoeding
De oefentherapie en de studieschoenen zijn gratis. U mag de schoenen houden en ontvangt een cadeaubon van de stad Gent t.w.v. 50 euro op het einde van de studie. Een parkeerticket wordt voorzien indien u met de wagen komt.

Meer weten?
Vul dan hier de vragenlijst in en kom te weten of u in aanmerking komt.  Voor meer informatie kan u terecht op de website of bij het studieteam (hanne.mahieu@ugent.be of 09 332 12 09).

https://gent-osteoartrose-onderzoek.com/firework-studie/

Gepubliceerd op 18/03/2019