Levenswensen - over het belang van vroegtijdige zorgplanning

Tijdens ons leven maken we heel wat keuzes. Wat gaan we eten vandaag? Waar wil ik wonen? Wanneer wil ik op pensioen gaan?

Maar wat als je plots ziek wordt of ernstig gewond raakt door een ongeval? Heb je er al over nagedacht welke zorg je dan (niet meer) wil? En weet je familie wat jij belangrijk vindt?

Het is belangrijk dat je hierover kunt praten met elkaar. Je zorgt er vandaag voor dat je familie, vrienden of zorgverleners de juiste keuzes maken in moeilijke tijden.

Praten is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Met de campagne "Wacht niet tot morgen" wil CM de aandacht vestigen op het belang van vroegtijdige zorgplanning. OKRA werkt als partner actief mee aan deze campagne.

De levenswenskaarten die met de hulp van OKRA zijn ontwikkeld, helpen je om het gesprek hierover makkelijker aan te knopen.

‘Levenswensen’ helpen je om op een eenvoudige en laagdrempelige manier na te denken over het levenseinde en de bijhorende voorkeuren en wensen.

  • Je kiest uit 37 kaarten met omschreven wensen wat voor jou op dit moment en in moeilijke tijden belangrijk is. Daarnaast zijn er 2 jokerkaarten waarop je je heel persoonlijke wensen of voorkeuren noteert. Dat kunnen ook heel kleine dingen zijn waarvan je geniet, maar die mogelijk heel wat mensen niet weten.
  • Als je weet wat je wil, kun je de gekozen, maar ook de niet-gekozen kaarten bespreken met je familie, vrienden en/of zorgverlener(s).

De kaartensets ‘Levenswensen’ kosten 5 euro en zijn te koop in:

Afhaling in een vestiging naar keuze is gratis, levering per post kost 6,90 euro extra. Ter info: OKRA-trefpunten kunnen kaartensets rechtstreeks bestellen. Geef een seintje via zorgrecht@okra.be.