OKRA Beveren-IJzer klimt

OKRA-Beveren-IJzer klimt zich - letterlijk - een ongeluk over ’s lands steilste brug

Op vrijdag - om de 14 dagen - fietsen de leden van OKRA-Beveren-IJzer. Op 14 januari hielden ze even halt bij een wel erg bijzondere brug. Niet zomaar een brug. Een nogal 'dwarsliggende' brug. Herman Pannecoucke, teamleider, verduidelijkt:

Vrijdag was een super mooie dag om te fietsen. We hadden tijdens onze fietstocht een afspraak met Loes Vandromme, Vlaams parlementslid van CD&V. Er zat ons al lang iets dwars. Een mooie brug over de Ijzer in Beveren is aartsgevaarlijk om te bestijgen en af te dalen.”

Niet alleen Loes Vandromme was aanwezig, maar ook een journalist van Het Nieuwsblad. Mevrouw Vandromme was eerder gecontacteerd en was voorstander van ons voorstel. “Een langere aanloop- en uitloopstrook is de oplossing” vertellen Luc en Ria Maeyaert, de initiatiefnemers van deze actie. “Zelfs de strafste klimmers in het wielerpeloton kunnen zo’n stijgingspercentage niet aan” vervolgt Luc. “De hellingsgraad van de Kallebrug wordt geschat op 52 procent!”

Provinciebedrijf Westtoer prees deze negen jaar oude brug over de IJzer als een sterke opwaardering voor nieuwe fietsverbindingen, maar dan moet je er wel eerst zonder kleerscheuren over geraken. Momenteel vallen er zelfs mensen, met de fiets aan de hand, pardoes enkele meters naar beneden. Zonder hulp is er geen beginnen aan.

Luc schreef een aantal beleidsmakers aan en raakte via Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) zelfs tot bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Zij is via waterloopbeheerder De Vlaamse Waterweg bevoegd voor de brug. Uit het antwoord van de minister blijkt dat men zich er van bewust is dat de hellingsgraad moeilijk te nemen is met een elektrische fiets in de hand. Deze fietsen waren ten tijde van het ontwerp van de brug nog niet ingeburgerd. De Vlaamse Waterweg is bereid te onderzoeken op welke manier de brug kostenefficiënt kan aangepast worden zonder structurele aanpassingen. Luc Maeyaert visualiseerde alvast een haalbaar en betaalbaar ontwerp, waardoor fietsers van OKRA opnieuw veilig kunnen oversteken.

Herman is alvast een tevreden man: “Het resultaat van de actie is zonder meer bemoedigend. We hadden wat schrik dat zo’n evenement in de media zou vervallen in ‘misnoegde oudjes van OKRA Beveren klagen over de brug over de IJzer’…. of nog iets ergers. Maar zie, overal blije reacties. Ook dat is het werk van OKRA: niet klagen, niet zagen maar oplossingen zoeken!”

Ja, ook dit is OKRA! Dankjewel voor jullie waardevolle initiatief!

Meer lezen over deze actie of de befaamde brug? Lees dan verder in dit artikel van Het Nieuwsblad.

(foto: Herman (eerste van links),
Luc en Ria (6de en 7de van links) aan de Kallebrug
).

Klik op de foto om deze te vergroten...