Nieuwjaarstoespraak van de voorzitter

Gepubliceerd op: 03/01/2023
Bron: OKRA Zaventem

Terug naar homepagina trefpunt
Terug naar het nieuwsoverzicht

Strijdvaardig, positief en verbindend

NIEUWJAARSTOESPRAAK VAN DE VOORZITTER

Beste leden, toen ik begin december mijn kerstbeschouwingen schreef kon ik niet nalaten al even af te dwalen naar wat ik zou schrijven begin 2023, bij deze brief dus. Vreemd dat Kerst en Nieuwjaar, alhoewel twee verschillende feesten, vaak in één adem genoemd worden. In feite gaat het over twee verschillende feesten. Kerstmis is eerder een religieus feest waarbij iedereen stilstaat wat hij het voorbije jaar goed en kwaad deed. Meestal staan we dan eens stil bij alle leed die in de wereld te koop is en waarvan we soms beschamend moeten toegeven dat het vaak de “ ver van ons bed show“ is. Nieuwjaar daarentegen is eerder een burgerlijk feest, waarbij de knaldrang zich ieder jaar opnieuw laat gelden. Hierbij vergeten we liefst zo snel mogelijk onze slechte gewoonten of mislukte voornemens van het voorbije jaar en staan we al snel klaar met een vracht nieuwe goede voornemens en gelukwensen. Nochtans vormen beide feesten een schakelpunt tussen wat voorbij is en wat nog komen moet. Het liefst zouden we de toekomst in detail willen inkijken, maar toch beseffen we dat deze onmogelijkheid vaak de aanleiding is van vele mislukkingen of falen in goede voornemens. Terwijl kerst ons het licht geeft en de warmte van de verlossing in het verschiet, biedt Nieuwjaar ons de zekerheid dat we opnieuw kunnen starten en de kans krijgen om het beter te doen. Mijn grote vraag blijft echter: “ Wat kan ik u nog toewensen “?

Wat zou u als senior, met toch al ettelijke kilometers op de teller, het allerliefste nog verwezenlijkt zien? Dan weet ik het, zo goed mogelijk en zo lang mogelijk leven. Dat wensen natuurlijk de meesten onder ons. Maar wat zijn uw voornemens of waarmee wilt u dit nieuwe jaar starten? Ik kan u al een eindje op weg helpen, want veel te verbeteren hoeft u niet meer hoor. U hebt al meer dan eens bewezen dat u het hier niet al te slecht doet. Verouderen is nu niet echt het meest wenselijke proces, maar het is wel het meest natuurlijke. Dus daar kunnen we ons beter bij neerleggen. De meesten onder u hebben ook navolging en tellen ettelijke kinderen, klein - en zelfs achterkleinkinderen. Daarop nog iets verbeteren lijkt me wat te laat, of niet soms? Als ik u een richting mag aanwijzen, dan moet u mijn kerstbeschouwingen nog eens herlezen. Als senior beschikt u over een gave, die enkel leeftijdsgebonden is, namelijk levenswijsheid en vooral veel ervaring. Elke generatie heeft als excuus dat de tijden veranderen en dat iedereen met zijn tijd mee moet gaan. Zelfs al geloven we dit niet altijd, toch is dit de richting waartoe we allen gedwongen worden. Sta ons en hiermee bedoel ik ook u, toe dat we af en toe eens aan de rem trekken. Dat de tijden veranderen, kunnen we niet tegenhouden, maar soms gaat de snelheid ervan iets te vlug. Hierdoor riskeren heel wat mensen, van welke generatie ook, uit de boot te vallen of ergens achter te blijven. De wet van de sterkste of zoals Darwin het verwoordde: “ the survival of the fittest “.

Dit klinkt misschien bij jongeren heel normaal, wij senioren beseffen ondertussen dat je dan maar beter bij die “ fittest “ behoort, want anders is je leven een ware hel. Als grootouder is het dan ook onze taak om onze jongere volgelingen er even op te wijzen, dat er op het leven soms eens een pauze knop staat. Dat je af en toe eens mag terugspoelen om te zien of iedereen die snelheid nog wel kan volgen! De maatschappij zal heus niet veranderen, door steeds door te drammen dat het vroeger zo veel beter was en als dat zo al is, ware het misschien wel nuttig te verwoorden in welke mate dat het beter was: alles ging trager, er was meer zekerheid, er was meer geborgenheid, het dorp was gezelliger, de grote wereld onbekender….? Jongeren zullen heus wel luisteren naar het leven, zoals het vroeger was, maar het zal hen alleen iets bijbrengen als je kunt aantonen dat de problemen van vroeger, zich vaak later herhalen. Als wij als senioren deze jongere generaties er eventueel kunnen attent op maken, dat hun problemen niet uniek zijn, dan zouden we misschien samen een eind op stap kunnen gaan, zonder dat de één hoeft te wachten op de ander. Laat u niet altijd aan de kant zetten met de woorden: och je bent oud, jij kent dat niet meer, uwen tijd is al lang voorbij. Neen, laat die jongeren zien dat ook jij nog de leiding kunt nemen en tonen waar de valkuilen zich bevinden. Te lang hebben wij als senior ons aan de kant gehouden, en zoals u allen weet heeft u aan die zijlijn niets in de pap te brokken. Hoe oud u ook bent, uw ervaring en vooral uw wijsheid is voor alle tijden goed, tenminste voor zij die er iets goeds in willen vinden. Met oogkleppen door het leven razen en ons laten leiden door media die enkel volgcijfers beklemtonen….daarmee zijn nog nooit enig maatschappelijk probleem opgelost. Laten we dus ons nageslacht weer leren nadenken met gezond boerenverstand, in plaats van mee te denken omdat anderen het ons zo verplichten!

Dit jaar stelt Okra de verbondenheid als centraal thema. Verbondenheid betekent ook samenhorigheid. Samen dezelfde richting uitwandelen, de richting die onze levens vooruit helpen. Verbondenheid betekent ook oog hebben voor zij die soms moeilijk kunnen volgen. Even de pauzeknop induwen en wachten tot de andere terug aangeknoopt heeft. Misschien is het zelfs heel nuttig te weten, waarom iemand eens is blijven hangen. Misschien is de reden en de plaats ervan een nieuw gegeven, iets leerrijks iets wat we misschien ook eens moesten doen. Verbondenheid betekent ook geven om elkaar, elkaar troosten en vooral naar elkaar luisteren zonder enig vooroordeel. De nieuwe waarden, zijn niet zo nieuw….het zijn de oude waarden die een nieuwe benaming krijgen, anders verwoord worden. Het is aan ons, ook senioren, om die waarden te blijven verdedigen en vooral ze kenbaar te maken aan zij die ons volgen.

In die verbondenheid wil ik samen met u het glas heffen op het nieuwe komende jaar. In die geest wil ik me blijven inzetten om u als voorzitter te dienen en zal het bestuur samen met mij proberen om aan uw wensen tegemoet te komen. Ik wens u een goede gezondheid, een strijdbaar, hoopvol maar vooral een positief 2023. Lang leve Okra Zaventem!