Gepubliceerd op: 25/03/2024
Bron: OKRA Schilde

Terug naar homepagina trefpunt
Terug naar het nieuwsoverzicht

Met een ruime delegatie van Okra trokken we naar het nieuwjaarsconcert dat Okra elk jaar organiseert. Het was genieten in die prachtige Elisabetzaal, samen met 1601 senioren. Tijdens de ledenbijeenkomst van 14 februari kwamen de mensen van het buurthuis De Vier Wieken, met veel enthousiasme hun werking voorstellen. Voor wie het buurthuis niet kent, je bent er altijd welkom daar in de Molenstraat, ook gewoon om iets te drinken of voor een pannenkoek of wafel.

O-KRA-ntje Maandblad maart 2024

Rek.nr Okra Schilde BE 86 7775 96295250

Verjaardagen

90 jaar

14/03/1934 Van Winkel Marcella

91 jaar

22/03/1933 Lauwers Marie-Josée

Wij zien wat grijze haren en een rimpel op jullie snoet,

maar dat jaartje extra staat jullie extra goed !

Fijne verjaardag!

Voorwoord Rob

Februari 2024

Vorige maand schreef ik dat een winter nog altijd kon. Die kans wordt nu toch wel met de dag kleiner. Zachte temperaturen maar wel nog altijd veel nattigheid met vanavond storm Louis er bovenop, tekenden de voorbije weken. De krokussen kwamen piepen boven het wat verzopen gazon en de eerste kleine narcisjes uit de tuin heb ik bij de foto van May gezet, want bloemen maakten haar en ik denk ook de meeste mensen altijd wat vrolijker.

Met een ruime delegatie van Okra trokken we naar het nieuwjaarsconcert dat Okra elk jaar organiseert. Het was genieten in die prachtige Elisabetzaal, samen met 1601 senioren. Tijdens de ledenbijeenkomst van 14 februari kwamen de mensen van het buurthuis De Vier Wieken, met veel enthousiasme hun werking voorstellen. Voor wie het buurthuis niet kent, je bent er altijd welkom daar in de Molenstraat, ook gewoon om iets te drinken of voor een pannenkoek of wafel. Zoek je wat gezelschap, dan kan je dat daar vinden, want eenzaamheid weegt op mensen. Meer en meer begrijp ik dat mensen niet gemaakt zijn om alleen te zijn en nood hebben aan gezelschap. Voor mij is dat althans wat ik het meeste mis na bijna drie jaar ‘alleen’ zijn. Eens gaan eten met vrienden, naar een toneel, of optreden gaan gebeurt meestal met een onpaar aantal mensen. Uiteraard is dat leuk, maar dat weegt wel door. Het is trouwens de sterkte van een seniorenvereniging als de onze. Gewoon samenzijn, babbelen over het leven, de wereld, familie, vrienden, kortom koetjes en kalfjes.

Op 13 maart verwelkomen we Jan de Cock, zoon van Mil (boekhandel De Cock), pastor in het Sint-Jozefziekenhuis van Malle, schrijver van Hotel Prison, wereldreis van de tralietrotter en Hotel Pardon, wereldverhalen over verzoening, waarin hij vertelt over zijn ontmoetingen met familieleden van vermoorde slachtoffers. Jan is een boeiende verteller en ik hoop dat hij zijn gitaar meebrengt.

Ondertussen is de vasten al een dikke week van start gegaan. Het deed deugd om mijn kleindochter Hanne, die nu acht is, vandaag te horen zeggen dat ze een opdracht hadden gekregen om 40 dagen geen videospelletjes te spelen. Waarschijnlijk zal dat niet lukken, maar vandaag hield ze echter woord en Hanne kennende gaat ze daar wel op letten. De vasten bestaat dus nog en dat is maar goed ook in onze wereld van overvloed.

Tot slot nog dit, maar dat weten jullie ondertussen waarschijnlijk al wel, JE BENT NOOIT TE JONG VOOR OKRA!

Ledenbijeenkomst 13 maart 2024 om 14u in de Werf.

-Jan De Cock neemt ons mee in zijn realistische verhalen vanuit de gevangenissen waar hij zich vrijwillig liet opsluiten, en vanuit de ziekenhuizen waar hij als pastoraal werker dicht bij de mensen staat.( Momenteel werkt hij als ziekenhuispastor in Malle.)
De meesten van ons kennen hem als de zoon van de Miel of als leraar van St. Wijbrecht.
Met zijn stem en zijn gitaar brengt hij ook af en toe een hartverwarmend intermezzo.

-Als maaltijd kozen we deze keer voor vidéevulling (vol-au-vent) met brood.

We hopen zo jullie een aangename namiddag te kunnen voorschotelen.

Deelnameprijs: € 12 per persoon. Ten laatste af te rekenen op 7/3 of voor deze datum over te schrijven met duidelijke vermelding van naam en datum ledenbijeenkomst naar Rek.nr Okra Schilde BE 86 7775 96295250. Dit rekeningnummer zullen we steeds in elk O-kra-ntje vermelden op de eerste pagina.

-De weggeeftafel staat ook weer klaar. Indien U spulletjes hebt die bij jou inde weg liggen,kan je daar kwijt. Misschien zoekt juist een ander Okralid dit of misschien kan jij net iets gebruiken van hetgene een ander lid meebracht.
Is hetgeen jij meebracht niet van eigenaar verwisseld, neem het dan wel mee terug naar huis.

Onze andere activiteiten:

Fietsen: bericht van Marcel Geudens:

Op woensdag 6, 20 en 27 maart.
Vertrek om 13u30 aan De Werf.

Op 2e en 4e donderdag
Op 14 maart vertrek om 9 u aan De Werf.
Om +- 16u terug, want er is nog ’n samenkomst om 18u voor alle voorrijders, wijkverantwoordelijken, vrijwilligers en hun partners, die hiervoor ingeschreven hebben.

Op 28 maart vertrek om 9u. Terug om +- 17u.

Hierbij nog 3 data om te noteren op uw kalender van 2024 :
- Meerseldreef op 9 mei.
- Scherpenheuvel op 8 augustus.
- Spek en eieren op 12 september.

RIJD MET ONS MEE ! IEDEREEN WELKOM !

Petanque: iedere maandag aan Duivenlokaal om 13u30

Handwerken (samen met Ferm) 4 en 18 maart in het Bieshof om 13u30.

Gezelschapsspellen: op woensdag 6 en 20 maart in de 4 Wieken om 13u30.

Seniorenfeest

Wanneer, woensdag 20 maart (Werf 44) om 13 uur

Prijs 20 euro voor inwoners en 22 euro voor niet-inwoners

Locatie Werf 44 (grote zaal)

Inschrijven en betalen kan U ook bij je contactpersoon en dit ook tot 7 november Op rek.nr BE91 7795 9291 6776 met vermelding van naam en dag van feest

Meer info 03 380 07 47
senioren@schilde.be

Nieuws uit regio Antwerpen en nationaal;
Groepsaankoop fietshelmen

Okra –Sport organiseert een groepsaankoop van fietshelmen. Je kan nog intekenen voor de 2de aankooptermijn die loopt tot 31 maart.

Praktische info:
· Wit model – maat 52/57 of 56/59
· Zwart model - maat 52/57 of 56/59
· Kostprijs: € 34,95/stuk (winkelprijs 59,95 euro)
· Aanbod tot 31 maart: per aankoop van tien helmen krijg je één helm gratis!
· Levering is voorzien halverwege april

· Bestellingen kan door het gepaste bedrag te deponeren bij René in de Eug. Van de Vellaan 14 of bij Roset Coppens Oudebaan 22 en met de vermelding van je naam, de kleur van de helm en de maat. 

Je kan het ook aan deze personen bezorgen op de ledenbijeenkomst.
Overschrijven met de gegevens kan ook op bankrekening die vermeld staat op 1ste blad van dit O-kra-ntje.

Hoe meet je jouw hoofd voor fietshelm:
In een rechte lijn, net iets boven de oren: de omtrek meet u 2 tot 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Dit is ter hoogte van net iets boven de oren. Dit is het breedste deel van het hoofd(je) en geeft dus de grootst mogelijke hoofdomtrek weer



Nieuwjaarsconcert er waren 1601 deelnemers..

Op het laatste Nieuwjaarsconcert dat Okra organiseert was er een grote opkomst van 1.601 aanwezigen.
Liefhebbers hiervan noteren misschien alvast de datum van 27 januari 2025 in hun agenda voor het volgende concert.

Zomerwandelzoektocht
Welke wijk en welke focus zij zullen kiezen, houden we nog even geheim. We kunnen wel al verklappen dat de zoektocht in juni van start gaat en zal lopen tot in september. De boekjes zullen opnieuw ter beschikking zijn bij onze secretariaten te Antwerpen, Mechelen of Turnhout, én bij het onthaal van beweging.net. De boekjes met de tocht en wedstrijdblad zullen opnieuw € 5 kosten (excl. ev. verzendingskost). Er zijn ditmaal 20 waardenbons van € 15 (< Standaard Boekhandel) te winnen.
De exacte data en uren waarop de boekjes terplekke kunnen afgehaald worden of hoe de bestelling via mail zal verlopen, communiceren we later nog.

OKRA-toneeltournee ‘Weerzien’ in het najaar

Vorig jaar gingen toneelspelers Guy De Kort en André Tilleman op tour door en voor OKRA Provincie Antwerpen met het stuk ‘Afscheid’, een heerlijke tragikomedie van Eddy Van Ginckel. Dankzij hen en de deelnemende trefpunten beleefden meer dan 1.000 OKRA-leden een fijne namiddag.

Dit jaar hernemen ze het eerste stuk waarmee Guy en André in 2020 op tour gingen, m.n. het stuk ‘Weerzien’ dat eveneens geschreven werd door Eddy Van Ginckel.
Met ‘Weerzien’ schreef Eddy Van Ginckel een prachtige tragikomedie over verdraagzaamheid, discriminatie, vriendschap, vreugde en verdriet. Gekruid met een flinke dosis fijne humor, op meesterlijke wijze gebracht door onze toneelspelers Guy De Kort en André Tilleman. ‘Weerzien’ is sprankelend, verrassend en toch uit het leven gegrepen en heel herkenbaar.

Zo krijgen trefpunten en hun leden die deze voorstelling misten in 2020 alsnog de kans om dit pareltje te zien.

Gezinsfilm ‘Kapsalon Romy’ (24 maart 14u) Okra Westmalle en Gezinsbond Westmalle programmeren deze filmvoorstelling in samenwerking met de culturele dienst van Malle. Een hartverwarmend verhaal over een eigenzinnige oma en haar kleindochter die elkaar écht leren kennen in een vriendschap die generaties overstijgt. Het is een film die de ernst van Alzheimer niet uit de weg gaat, maar dankzij het onschuldige perspectief van kleindochter Romy bevattelijk blijft voor kinderen. Na de film is er gelegenheid tot napraten bij drankje. Praktische info: Gemeenschapscentrum Sint-Jozeflei 26, 2390 Westmalle € 2 (voorverkoop), € 3 (aan de kassa) Info: 03 312 33 75 tickets: https://reservaties.malle.be/

- Ons lid Monique Lesseliers bezorgde ons een uitnodiging voor een opvoering van The Unfinished Symphony door het Kempens Symfonisch Orkest o.l.v. Joris Decolvenaer op 24 maart 2024 om 11u in de Sint-Pauluskerk te Nijlen. Tickets € 22 in voorverkoop, aan de kassa € 25. Reserveren kan U op nr. 0478 60 27 90.

Buurthuis de 4 Wieken

Tijdens de vorige bijeenkomst kregen wij een uitgebreid aanbod van de 4 Wieken te horen.
Er is meer te beleven dan je denkt. Dit buurthuis bruist van activiteiten.
Hieronder geven we mee wat U er allemaal kan verwachten. Iedereen is er welkom.

Naast het restaurant, waar U 4 dagen in de week (op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag kan genieten aan een middagmaal met soep, hoofdschotel en dessert aan een democratische prijs van € 12 voor inwoners Schilde, € 15 voor niet-inwoners, en aan sociaal tarief van € 6, kan je er ook binnenspringen voor een drankje of een spaghetti.

Er zijn ook terugkerende activiteiten zoals bingo, kaarten, mandala’s kleuren….
Ook éénmalige activiteiten staan op het programma. Zo is er op 1/3 een kaasavond, 22/3 knutselen voor Pasen, op 27/3 een Paasfeest en op 13/6 een modeshow. In de zomer volgen nog een ijssalon, frietjesfeest en nog andere activiteiten.

In januari werd er gestart met een gloednieuw centrum voor dagopvang. Terwijl de zorgbehoevende daar mag deelnemen aan diverse activiteiten en professionele zorg ontvangt, kan zijn mantelzorger even op adem komen.

Loop eens binnen voor informatie. U zal er hartelijk ontvangen worden door de

contactpersonen : Kristel Franssen of Ingrid Dupont.

Uit onze mailbox:

een verslag van Jan Goorden over het Nieuwjaarsconcert.

Luisteren naar Hemelse muziek en dan die ontlading van een zaal die ontploft van contentement. Maar laat ons beginnen bij het begin, dat is de logische stap, niet? Op 29 januari kwamen de nodige enthousiastelingen samen op de parking van de Carrefour. Niet om samen te winkelen, maar om samen op de bus te stappen naar de Koekenstad. Het doel van de reis: De Koningin Elisabethzaal voor ons Nieuwjaarsconcert. En, de lijnbus was plots goed gevuld met de grootste groep Okra-leden uit Schilde sinds jaren. Samen gingen wij luisteren naar het Frascati Symphonic Orkest. Op het programma o.a. Het Zwanenmeer, de Keizerswals en La Traviata. Met een gevoelige Fred Brouwers die alles met zijn formidabele kennis aan elkaar “breide”. Het Frescati orkest heeft als doel jonge en talentvolle muzikanten de kans te geven om meer podiumervaring op te doen. Het verhaal van Frescati gaat in de eerste plaats over muziek. Zowel muzikanten als toehoorders beleven muziek op een eigen, unieke jeugdige manier. En dat hebben wij mogen beleven, voelen, smaken en meemaken. Een Belgian Cats samen-spel op het podium. Eén vreugdevol samenspel, voor elkaar, en dan samen voor de toehoorders wij dus. En dat hebben wij laten voelen in een warm en uitbundig applaus. Na het geboeid luisteren naar de iconische Radetzky-mars de Hemelse ontlading. Met spijt in het hart, dat het afgelopen was, keerden wij terug naar Schilde.
Tot volgend jaar, zeer zeker.
Jan Goorden

Downloads: