Week van de ouderen => tekst van onze teamleider Etienne Cordeel

Gepubliceerd op: 24/11/2022
Bron: OKRA Bree

Terug naar homepagina trefpunt
Terug naar het nieuwsoverzicht

55-Plusser, jonge ouderen, senioren… dat zijn mensen die in de zomer van hun leven het beste van zichzelf hebben gegeven en daarmee de bouwstenen voor de toekomstige generatie hebben gelegd, die verdienen het om in de herfst van hun leven te kunnen genieten van zorg en welzijn. Laat ons vooral niet vergeten dat vele “ouderen” vitaal zijn en – vaak ook als vrijwilliger – met hun wijsheid, kennis en ervaring, een waardevolle bijdrage leveren aan onze maatschappij.

Toch komt de autonomie van deze generatie steeds meer onder druk te staan: het zorgaanbod dreigt ondermaats te worden bij gebrek aan mensen en middelen of anderzijds, omdat een laag inkomen velen richting armoede en hulpbehoevende aandacht doet afglijden.

De vergrijzing neemt toe: door de stijgende levensverwachting worden we steeds ouder. Ons land telt ruim 2 miljoen 65 plussers en ongeveer 3,5 miljoen 55-plussers. Het aantal ouderen (80-plussers) balanceert, bij benadering, op 3,5% van onze bevolking.

De diversiteit in gezondheid is groot en het verouderingsproces treft iedereen, maar dat neemt niet weg dat, na een leven vol werken, velen nog beschikken over een grote veerkracht en in de herfst van hun leven nog actief meedoen in onze maatschappij. Zelfs na een zware tegenslag of het verlies van een dierbare slagen ze erin om de rug te rechten.

Anderzijds, wanneer zich in deze derde levensfase gezondheidsproblemen opstapelen, de zorgnood toeneemt en de zelfredzaamheid afneemt, op dat ogenblik merk je hoe kwetsbaar deze mensen dan in het leven staan.

Een voorbeeld hiervan is de coronacrisis, die legde vooral de angst en kwetsbaarheid van onze derde generatie bloot en had o.a. voor gevolg dat velen hun sociale contacten en misschien ook zingeving verloren. Waar zij voorheen actief in het leven stonden werd hun activiteitsgraad nu zwaar belemmerd! Maar laat ons toch niet vergeten: hoe kwetsbaar je ook bent, het maakt je niet minder waardevol!

Nu de coronacrisis over zijn hoogtepunt lijkt te zijn moet er opnieuw aandacht komen om een gezonde levensstijl bij ouderen (en jongere senioren) te (helpen) ontwikkelen: stimuleren van sporten en bewegen, cognitieve activiteiten, bevorderen van sociale contacten, zinvolle dag invulling, enz.)

Ook de zorginstellingen en de lokale overheid dragen hierin verantwoordelijkheid.

Telkens ik met senioren en ouderen in gesprek ga krijg ik te horen dat zij zo lang als mogelijk thuis willen blijven wonen. Een gerechtvaardigde wens. Bij velen komt dan ook een thuiszorgdienst en/of ook een verpleegdienst aan huis die deze wens mogelijk maakt. Maar dit brengt me ook tot de vaststelling dat vele woningen minder geschikt zijn als een levensloopbestendige thuis. Wanneer de zelfredzaamheid verder afneemt, dan komt het rusthuis in beeld. Een “oude boom” verplant je niet zomaar; ook al woon je in een rusthuis niet alleen, het contact met familie en vrienden neemt en velen gaan zich steeds eenzamer voelen.

De leefomgeving is van groot belang voor het welzijnsgevoel en de zelfredzaamheid van senioren en ouderen.

Een leefbare en fysiek toegankelijke omgeving is van belang opdat ook senioren met een beperkte mobiliteit langer in hun vertrouwde omgeving kunnen vertoeven en sociale contacten kunnen onderhouden.

Onze senioren: een generatie (55-plussers) met een werkzaam leven, gevuld met pijn en verdriet, vreugde en blijdschap, veel bekommernissen… maar vooral veel levenservaring.

Waardering en respect is hier gepast, want zij hebben de weg geplaveid voor een nieuwe generatie.

Okra Bree heeft een breed palet aan activiteiten voor onze 55- plussers, beslist de moeite waard om eens kennis te maken. Ben je 55- plus? Sluit je dan aan en ik weet het zeker: je gaat gegarandeerd een geweldig boeiende periode tegemoet.