Wat kan ik zelf nu al vastleggen?

Kan ik nu al vastleggen wat ik wens wat er moet gebeuren (mijn huis, spaargeld, de zorg voor mijn huisdier…) als ik hier zelf niet meer toe in staat ben?

Ja, dat kan. Een zwaar ongeval, coma, ziekte of dementie. Wat als het jou overkomt en je je geldzaken niet meer zelfstandig kan beheren? Met een zorgvolmacht kan je je vermogen laten beheren door jouw partners, kinderen of goede vriend.

De personen die je in de zorgvolmacht aanduidt kunnen tussenkomen bij de verkoop van een huis, het betalen van een rekening, het plannen van jouw nalatenschap, … rekening houdend met eventuele instructies die je hebt opgenomen in de zorgvolmacht. Je kan ook bijzondere wensen opnemen, zoals dat er jaarlijks op jouw kosten een groot familiefeest wordt georganiseerd, of dat er voor jouw kat moet worden gezorgd.

Een zorgvolmacht moet schriftelijk vastgelegd worden en is bij een toekomstige wilsonbekwaamheid enkel geldig als deze is geregistreerd. Dat kan via de notaris of het vredegerecht. De zorgvolmacht geldt niet voor persoonsgebonden kwesties, zoals de beslissing om te verhuizen naar een woonzorgcentrum, of op medische beslissingen. Daarvoor zijn er andere oplossingen via de wet op de pati├źntenrechten, zoals het aanstellen van een vertrouwenspersoon en/of vertegenwoordiger.

Klik hier voor meer info.